Förut åt jag alltid yoghurt till flingor och bär, men nu har jag kommit in i en riktig filperiod. Förut hatade jag fil, jag tyckte att det smakade surt och läskigt, men helt plötsligt har jag börjat gilla det.
Nyfiken som jag är fick jag tanken, vad är skillnaden mellan fil och yoghurt? Så jag googlade och hittade svaret på en hemsida där Fredrik Paulun (ni vet han som gör de här goda flingorna jag brukar äta fil med, han är dietist eller liknande) svarar på frågor:
Yoghurt eller fil?
Jag funderar på skillnaden mellan yoghurt och fil. Min kille säger alltid att yoghurt är så mycket bättre än fil för att yoghurt innehåller en massa bra bakterier och fil är bara äckligt. Jag blir inte riktigt klok på skillnaden mellan dem. Vad ska jag välja till frukost och mellanmål? Eller spelar det ingen roll?
Svar: Din kille har rätt i att yoghurt innehåller bra bakterier men även fil har dessa, fast i mindre mängd. Dessa mjölksyrabakterier har en lång rad vetenskapligt bevisade effekter som till exempel bättre immunförsvar, lugnare mage och mindre karies. Dessutom spekuleras det i om dessa även kan minska risken för allergier och inflammationer. Ät gärna fil, men ännu hellre yoghurt – och välj alltid den osötade. Vill du ha smak är det mycket smartare att smaksätta med färsk frukt eller tinade bär.