Sofies Wellness

Aromat???

Av Sofie - 2012-02-24 16:12


 


Aromat, vad är det för något? Tydligen något som många människor har i maten för att förstärka smaken. När jag hörde talas om detta blev jag nördigt nog intresserad av att veta exakt vad det är för något. Efter att ha googlat runt på nätet har jag kommit fram till detta:


1. Innehållet består av salt, natriumglutamat, mjölksocker, jästextrakt, lök, härdat vegetabiliskt fett, kryddor och klumpförebyggande medel (E 552). Låter mums tycker jag ;)


2. Det är natriumglutamatet som används för att förstärka smaken i maten, min motfråga blir ju då: Varför inte använda kryddor och naturliga ingredienser istället för de kemiska saker?


3. Natriumglutamatet påstås ge  överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående. Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador, försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan), samt vid större konsumtion även hjärnskador (enligt wikipedia).


4. En del påstår dock att det bara är överkänsliga som får besvär av aromat.


5. Folk använder aromat till ägg, popcorn, potatismos, pasta, knäckemackan, kött, gratänger eller rent sagt till den mesta maten som inte smakar så mycket.


6. Det finns stor risk av att bli beroende av det. Om du börjar äta det och du blir van av att alltid ha det i din mat kommer det att bli svårt att sluta. Och du kommer kanske bara vilja ha mer och mer.


7. Främsta ingrediensen är salt. Salt behöver alla men i rimliga mängder. De flesta människor äter för mycket salt nuförtiden, därför är inte det bästa att hälla i en massa aromat i din mat.


8. Det innehåller även härdat vegetabiliskt fett, vilket ofta betyder transfetter. Och transfetter vet du säkert att det är inte bra för dig, det är fett som är gjort på kemiskt vis och höjer ditt onda kolestrol.


Min slutsats: Aromat är inte bra för dig. Om du nu tycker din mat är smaklös: KRYDDA själv med riktiga kryddor och använd bra råvaror med bra kvalite.


Aromat, något som ni använder er av?  


 


Och jag kan även meddela att jag nu har sportlov. Jippi, efter att ha spenderat dagen i skolan och en snabb sväng på stan med en kompis ska jag krypa ner och läsa alla tidningar och böcker jag samlat på mig den senaste veckan. Ha en trevlig fredags kväll!!!


 
 
Ingen bild

Mikaela

24 februari 2012 17:35

Jag undviker all glutamat i den mån jag kan. Är inte SÅ anti-tillsatser och anti-E-ämnen, men försöker hålla mig till så mycket råvaror som möjligt och tycker det känns onödigt att utsätta kroppen för något som bevisligen ger symptom (visserligen inte hos alla men hos relativt många).

 
Ingen bild

Mela

24 februari 2012 17:55

Kul att du skriver om Aromat just idag, imorse åt jag knäckemacka med ägg på och funderade på att ha på lite, just det, aromat! :) Men sen struntade jag i det, för jag har också fått för mig att det är en onödig produkt.

 
camilla

camilla

25 februari 2012 16:47

Jag har aldrig testat det faktiskt men har läst om många som använder det.

Hoppas du får ett riktigt bra lov:D kram

http://resanupp.devote.se

 
Ingen bild

Johan

26 februari 2012 17:51

Nej usch, jag tycker det skulle kännas ofräscht att hälla det på allt möjligt man lagat.
Idag får man ju i sig "för mycket" tillsatser och onyttigheter även om man försöker undvika det, så att hälla det över allt man äter är nog inte smart. Snacka om att skapa sig ett beroende och onödiga problem i så fall ;)

 
Gustav

Gustav

11 juli 2013 21:40

Om Aromat är så dåligt, varför får det då saluföras? I lagom mängd, precis som allt annat, är det ett bra tillbehör. Det är t.o.m bättre än bordssalt, då det innehåller mindre salt. Många läkare rekomenderar Aromat till personer med hög saltkonsumtion. Så, ät Aromat!

http://-

Sofie

25 juli 2013 19:15

Då kan ju undra varför alkohol och tobak får säljas med? Samtidigt är det ju inte hela världen om man äter det ibland.

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards