Sofies Wellness

Slänger du maten?

Av Sofie - 2012-02-25 20:45


 


Oroväckande höga siffror. När jag var mindre tyckte jag det var äckligt om mamma och pappa använde sig av mat som gått (även fast att den var fräsch). Men mina föräldrar har under åren fått mig att förstå att det bara är ett datum som producentera sätter för att vara säkra att livsmedlet inte blir dåligt innan och konsumenterna klagar. Men ofta är livsmedlet färskt ännu längre tid. Konserver kan ofta hålla flera år längre än vad som står på burken. Det enda livsmedlet man helst ska använda innan bäst-före datumet är kött av olika slag. Det kan vara svårt att lukta och se att det är bra (och smaka kan man ju inte om det är rått).


Vi har ju faktiskt näsa och mun för att kunna lukta och smaka. Om vi har något hemma som gått ut brukar jag alltid först lukta på det och om det är okej sedan smaka och om det är okej är det bara att använda. Visst har det hänt att jag har stått där med kesoburken som luktar okej och när jag har stoppat det i munnen har jag spottat ut det i högre hastighet än det kom in och sedan sköljt munnen med vad som har kännts som liter av vatten. Men att det har varit okej har ändå hänt så många fler gånger än att det har smakat pyton, så jag fortsätter och vågar ta risken. Gör du?


Jag vill inte anklaga människor, snarare vill jag ge folk en tankeställare.

Slänger du ofta mat som du inte luktat/smakat på pga ett datum? Börja med att lukta!

Slänger du det som blir över från middagen? Spara i kylskåpet till nästa dag!


Vad är era åsikter i denna fråga?

 
 
camilla

camilla

26 februari 2012 07:58

de e hemskt hur mkt mat som slängs:O jag kastar nstan aldrig något :)

Joo tack det är bara fint :D hur e de sj?
kraam

http://resanupp.devote.se

 
Ingen bild

Linnéa

26 februari 2012 11:09

Jag luktar/smakar alltid på mat innan jag slänger. Sen får man ju också försöka planera så att man gör slut på maten innan den blir gammal.

När det gäller kött brukar det stå "sista förbrukningsdag" istället för bäst före. Det är skillnad ;)

 
Ingen bild

Johan

26 februari 2012 17:32

Ja nog luktar man/smakar om det går att äta innan det slängs.
Men känner jag mig osäker vill jag inte chansa, känns inte värt att bli magsjuk eller nåt för att man t ex vill äta lite keso...
Och det är ju skillnad om förpackningen är oöppnad eller ej.

Som Linnéa säger är ju "sista förbrukningsdag" nåt som ska tas på allvar, då det inte är samma sak som "bäst före".

Sofie

26 februari 2012 20:31

Jo när det gäller sista förbrukningsdag med kött så tycker jag definitivt att man ska gå efter det.
Men smaka tycker jag fortfarande man kan göra om man är osäker, vad är det värsta som kan hända? Det smakar pyton och du spottar ut det=du får inte i dig något och blir inte magsjuk! :=

 
Ingen bild

Johan

26 februari 2012 21:47

Sofie, ja det håller jag med om. Jag kanske var lite otydlig, menade att jag luktar/smakar, men inte vill chansa och äta upp maten om man är osäker på om den är fräsch eller inte.
Men oftast märker man ju tydligt om den inte är ok.

Har för mig att jag läst att även vi människor har kvar "känslan" från lång tid tillbaka för om maten är dålig, då kroppen nästan reflexmässigt inte "kan" äta den. Lite snurrigt kanske, men hoppas ni förstår hur jag menar ;)

Sofie

26 februari 2012 22:48

Jag förstår vad du menar, om man vet att maten har gått "ut" så får man mentalt för sig att den är dålig även fast den inte är det :D

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards