Oroväckande höga siffror. När jag var mindre tyckte jag det var äckligt om mamma och pappa använde sig av mat som gått (även fast att den var fräsch). Men mina föräldrar har under åren fått mig att förstå att det bara är ett datum som producentera sätter för att vara säkra att livsmedlet inte blir dåligt innan och konsumenterna klagar. Men ofta är livsmedlet färskt ännu längre tid. Konserver kan ofta hålla flera år längre än vad som står på burken. Det enda livsmedlet man helst ska använda innan bäst-före datumet är kött av olika slag. Det kan vara svårt att lukta och se att det är bra (och smaka kan man ju inte om det är rått).
Vi har ju faktiskt näsa och mun för att kunna lukta och smaka. Om vi har något hemma som gått ut brukar jag alltid först lukta på det och om det är okej sedan smaka och om det är okej är det bara att använda. Visst har det hänt att jag har stått där med kesoburken som luktar okej och när jag har stoppat det i munnen har jag spottat ut det i högre hastighet än det kom in och sedan sköljt munnen med vad som har kännts som liter av vatten. Men att det har varit okej har ändå hänt så många fler gånger än att det har smakat pyton, så jag fortsätter och vågar ta risken. Gör du?
Jag vill inte anklaga människor, snarare vill jag ge folk en tankeställare.
Slänger du ofta mat som du inte luktat/smakat på pga ett datum? Börja med att lukta!
Slänger du det som blir över från middagen? Spara i kylskåpet till nästa dag!
Vad är era åsikter i denna fråga?