Det finns ingen grönsak som jag tycker är så god som röd paprika. Jag kan seriöst sitta och äta paprika bara som det är, precis som vanliga människor äter äpple. Här bjuder jag på lite fakta om grönsaker (funnit allt på google):
Paprika är en antioxidant, den är bakteriedödande, samt är bra för blodtrycket och cirkulationen.
Paprika innehåller mängder av C-vitamin, bra med, E-vitamin, B6, B9 -folsyra och mangan, även en mindre mängd av A-vitamin (betakaroten). Röd paprika innehåller mer näringsämnen än gul och grön.
Paprika kommer från samma paprikaväxt som cayennepeppar, piri-piri och andra paprika-/chilifrukter. Växten tillhör samma släkte som tomat, aubergine och potatis. Paprika är en mycket variationsrik grönsak både i färg och i form, men alla har en viss karaktäristisk smak som kommer av ämnet capsaicin, vilket finns mest koncenterat i fröna. När vi i Sverige pratar om paprika menar vi i regel den stora, söta paprikafrukten som på engelska kallas Bell pepper eller egentligen Holland bell pepper. Vanlig bell pepper (capsicum) har tunnare väggar än Holland bell pepper. Paprika har många användningsområden både i sallader och varmrätter såsom grytor och gratänger. Gul och röd paprika har mildast och sötast smak, och de grönare är något starkare och mindre söta. De flesta paprikor är gröna innan de har mognat, färgen de får av klorofyll. Vissa sorter saknar klorofyll och blir då vita. Klorofyllet försvinner när paprikorna mognaroch istället produceras andra ämnen som ger andra nyanser: gult, orange och rött. Det finns även sorter där klorofyllet finns kvar även när de mognad, och dessa får då en brun nyans. |
Paprika något ni äter mycket?
Nu när jag ändå pratar paprika kan jag tipsa er om denna underbara paprikahummus jag gjorde för ganska längesedan!