Sofies Wellness

Röd paprika

Av Sofie - 2012-04-07 12:00


 


Det finns ingen grönsak som jag tycker är så god som röd paprika. Jag kan seriöst sitta och äta paprika bara som det är, precis som vanliga människor äter äpple. Här bjuder jag på lite fakta om grönsaker (funnit allt på google):


Paprika är en antioxidant, den är bakteriedödande, samt är bra för blodtrycket och cirkulationen.

​Paprika innehåller mängder av C-vitamin, bra med, E-vitamin, B6, B9 -folsyra och mangan, även en mindre mängd av A-vitamin (betakaroten). Röd paprika innehåller mer näringsämnen än gul och grön.


 Paprika kommer från samma paprikaväxt som cayennepeppar, piri-piri och andra paprika-/chilifrukter. Växten tillhör samma släkte som tomat, aubergine och potatis. Paprika är en mycket variationsrik grönsak både i färg och i form, men alla har en viss karaktäristisk smak som kommer av ämnet capsaicin, vilket finns mest koncenterat i fröna.

När vi i Sverige pratar om paprika menar vi i regel den stora, söta paprikafrukten som på engelska kallas Bell pepper eller egentligen Holland bell pepper. Vanlig bell pepper (capsicum) har tunnare väggar än Holland bell pepper. Paprika har många användningsområden både i sallader och varmrätter såsom grytor och gratänger. Gul och röd paprika har mildast och sötast smak, och de grönare är något starkare och mindre söta.

De flesta paprikor är gröna innan de har mognat, färgen de får av klorofyll. Vissa sorter saknar klorofyll och blir då vita. Klorofyllet försvinner när paprikorna mognaroch istället produceras andra ämnen som ger andra nyanser: gult, orange och rött. Det finns även sorter där klorofyllet finns kvar även när de mognad, och dessa får då en brun nyans.

Paprika något ni äter mycket?


 

Nu när jag ändå pratar paprika kan jag tipsa er om denna underbara paprikahummus jag gjorde för ganska längesedan!

 
 
Ingen bild

:D

7 april 2012 15:11

Jag älskar också röd paprika! Jag brukar äta den som den är, till mellanmål eller ha den på macka med skinka och avokado och basilika. RÖD PAPRIKA IN MY HEART <3 :P

Sofie

13 april 2012 16:27

Ja jag kan ata paprika till princip allt :)

 
maja

maja

8 april 2012 00:54

Smakar det mycket kikärtor om hummusen ?

Gillar nämligen inte kikärtor,. Tycker det påminner om kattmat... HAHAH

http://aldrig.bloggplatsen.se

Sofie

12 april 2012 16:50

Det var ett tag sedan jag gjorde den, men jag minns det som om det inte smakade sa mycket kikarter utan mest paprika :)

 
Ingen bild

sanna

8 april 2012 11:35

går man upp i vikt av de du lägger ut som du äter varje dag? eller står man stadigt och varken går upp eller ner? :) jag skulle nämnligen behöva en stadig grund att stå på och lm dina måltider gör så att man verkligen går upp eller ner är det ju svinbra och ta efter de du äter! :)

 
Cecilia

Cecilia

8 april 2012 19:50

Har under senaste veckan säkert proppat i mig tio paprikor, helt seriöst! Haha. Hade i både gul, röd och grön paprika i kycklinggrytan idag :) Det är en riktigt, riktigt god grönsak :) Några paprikaringar prydde även frukostmackorna i morses ;)

http://vagenupp.blogg.se

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards