Jag lagade en supergod köttfärsgratäng till middag denna kväll:
Köttfärsgratäng med potatis, morötter och västerbottenost (5 personer)
8 medelstora potatisar
4 morötter
1 gul lök
1-2 pressade vitlöksklyftor
500 g nötfärs
2 dl krossade tomater
3/4 dl chilisås
basilika efter smak (jag tog några msk fryst) eller annan valfri krydda
salt o peppar
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl keso
1 1/2 dl riven västerbottenost
1. Skölj potatis och morötter, skala om du vill. Skär i tunna (viktigt) skivor. Lägg i botten på en stor ugnssäker form. Sätt in i ugnen ca 20 min på 200 grader medan du gör köttfärssåsen.
2. Finhacka gul lök och fräs i en stor stekpanna. Fräs även efter ett par minuter med vitlök. Lägg ner färsen och bryn den.
3. Häll i krossade tomater och chilisås. Smaka av med basilika, salt och peppar. Häll i mjölken. Låt puttra en stund (tills potatisen är klar).
4. Ta ut potatisen och lägg på köttfärssåsen som ett lager på. Blanda ägg och keso i en skål. Lägg på äggsåsen på köttfärsen. Och till sist även västerbottenosten.
5. Ställ in i ugnen ca 20-25 min. De sista minuterna kan man ha på grillvärme så att gratängen får fin yta!
Äter ni också något gott denna lördagkväll? :)