Igår kväll gjorde jag en vegetarisk paj. Tyvärr tog jag en för liten pajform (ca 25 cm i diameter) så jag fick skippa en del av fyllningen och toppingen. Så till detta recept skulle jag rekomendera en pajform på minst 27 cm i diameter. När jag fick skippa en del och samtidigt fylla formen till max (så att det rann ner i den varma ugnen och brände fast) var jag rädd att hela pajförsöket skulle misslyckas. Men nej, smaken blev jättegod och konsistensen också. Till och med min lillebror och hans kompis (som kan vara kräsna) tyckte jättemycket om den och tillsammans med pappa och mig åt vi upp hela. Att vetemjölet var utbytt mot dinkelmjöl och smöret mot kokosolja var det ingen som la märke till.
Pajdegen kan man ju använda till vilken fyllning som helst. Jag tänker i framtiden använda degen till att göra köttfärspaj och kycklingpaj då jag aldrig gjort det tidigare.
Recept: Linspaj (4-6 portioner)
Pajdeg:
3 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl kesella/kvarg
3 msk kokosolja (går nog att byta ut mot ca 25 g smör)
1-2 msk vatten
Fyllning:
1 1/2 dl gröna eller röda linser
4 - 4 1/2 dl vatten+lite salt
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilipulver
1-2 krm cayennepeppar
1 tsk salt
12-14 st frysta spenatknyten
1 1/2 dl krossade tomater
Topping:
3 ägg
2 dl mjölk
150 g smulad fetaost
1 msk torkad oregano
1 tomat
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skölj och koka linserna i vattnet. Ca 30 min för gröna linser (vi hade detta för de röda var slut) eller ca 15 min för röda linser (de är godare).
3. Blanda ihop mjöl, kesella, kokosolja/smör och vatten till en deg. Tryck ut i en pajform, minst 27 cm i diameter (jag hade 25 cm och den var för liten). Nagga med en gaffel. Förgrädda i ugnen ca 15 minuter.
3. Hacka schalottenlök, pressa vitlök och hacka paprika. Fräs det med paprikapulver, chilipulver, cayennepeppar och salt i en stekpanna med rapsolja. Lägg i spenat och krossade tomater och låt det puttra till linserna kokat klart. Lägg då i linserna och låt puttra ihop sig i några minuter. Smaka av!
4. Höj värmen på ugnen till 200 grader.
5. Blanda ägg, mjölk, fetaost, oregano och peppar. Skiva tomaten.
6. Lägg ner linsröran i det förgräddade pajskalet. Häll över äggtoppingen. Lägg tomatskivorna på pajen.
7. Grädda i ugnen i ca 35-40 min tills pajen är klar och har stelnat!
Har ni några andra kombinationstips på vad man kan fylla pajer med?