Sofies Wellness

Recept: Linspaj

Av Sofie - 2012-06-26 14:16


 


Igår kväll gjorde jag en vegetarisk paj. Tyvärr tog jag en för liten pajform (ca 25 cm i diameter) så jag fick skippa en del av fyllningen och toppingen. Så till detta recept skulle jag rekomendera en pajform på minst 27 cm i diameter. När jag fick skippa en del och samtidigt fylla formen till max (så att det rann ner i den varma ugnen och brände fast) var jag rädd att hela pajförsöket skulle misslyckas. Men nej, smaken blev jättegod och konsistensen också. Till och med min lillebror och hans kompis (som kan vara kräsna) tyckte jättemycket om den och tillsammans med pappa och mig åt vi upp hela. Att vetemjölet var utbytt mot dinkelmjöl och smöret mot kokosolja var det ingen som la märke till.


Pajdegen kan man ju använda till vilken fyllning som helst. Jag tänker i framtiden använda degen till att göra köttfärspaj och kycklingpaj då jag aldrig gjort det tidigare.



Recept: Linspaj (4-6 portioner)


Pajdeg:

3 dl fullkornsdinkelmjöl

1 dl kesella/kvarg

3 msk kokosolja (går nog att byta ut mot ca 25 g smör)

1-2 msk vatten


Fyllning:

1 1/2 dl gröna eller röda linser

4 - 4 1/2 dl vatten+lite salt

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk chilipulver

1-2 krm cayennepeppar

1 tsk salt

12-14 st frysta spenatknyten

1 1/2 dl krossade tomater


Topping:

3 ägg

2 dl mjölk

150 g smulad fetaost

1 msk torkad oregano

1 tomat


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skölj och koka linserna i vattnet. Ca 30 min för gröna linser (vi hade detta för de röda var slut) eller ca 15 min för röda linser (de är godare).

3. Blanda ihop mjöl, kesella, kokosolja/smör och vatten till en deg. Tryck ut i en pajform, minst 27 cm i diameter (jag hade 25 cm och den var för liten). Nagga med en gaffel. Förgrädda i ugnen ca 15 minuter.

3. Hacka schalottenlök, pressa vitlök och hacka paprika. Fräs det med paprikapulver, chilipulver, cayennepeppar och salt i en stekpanna med rapsolja. Lägg i spenat och krossade tomater och låt det puttra till linserna kokat klart. Lägg då i linserna och låt puttra ihop sig i några minuter. Smaka av!

4. Höj värmen på ugnen till 200 grader.

5. Blanda ägg, mjölk, fetaost, oregano och peppar. Skiva tomaten.

6. Lägg ner linsröran i det förgräddade pajskalet. Häll över äggtoppingen. Lägg tomatskivorna på pajen.

7. Grädda i ugnen i ca 35-40 min tills pajen är klar och har stelnat!


        



Har ni några andra kombinationstips på vad man kan fylla pajer med? 

 
 
Sally

Sally

26 juni 2012 18:18

Låter gott! Tacopaj är ju en klassiker. Men jag har två andra favoritpajer: Tonfiskpaj http://skippanudlarna.com/2011/11/15/paj-al-tonno/

och morotspaj http://skippanudlarna.com/2012/01/09/vacker-men-framforallt-smarrig-morotspaj/

Pröva :D

http://www.skippanudlarna.com

 
Ingen bild

sara

26 juni 2012 21:41

ost -och skinkpaj är alltid gott! eller tacopaj, då du blandar i tacokrydda i köttfärsen. testa och göra taco-lasagne, då använder du tortillabröd istället för lasagne-plattor och har i tacosås i köttfärsen, ingen tacokrydda alltså ;)supergott!

jag har bara en fråga, använder du lätt-kesella eller vanlig? jag såg nämligen att du åt en lättvariant av hälso-filen som du skrev om nyligen, vilket inte alls är fel men jag trodde bara att du aldrig åt de lätta varianterna av t ex kesella, fil osv. skulle gärna vilja höra din åsikt om detta :)

Sofie

27 juni 2012 18:14

Tack för tipsen, och svaret på din fråga har jag precis skrivit i ett inlägg på bloggen, kika in det :)

 
Ingen bild

Carina

24 juli 2012 21:32

Provade denna i helgen fast med en lite annorlunda pajdeg. Jättegod! Fast jag gjorde som du och tog en 25 cm-form så min fyllning rann också över! Haha klantigt, men gott blev det! Tack för receptet!

Sofie

25 juli 2012 09:09

Haha kul att du tyckte om den iallafall :D

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards