x Smoothie på 1 dl hallon/blåbärmix, 1 litet äpple, 1 dl kesella, 1 dl naturell yoghurt och 1 msk carobpulver, toppat med en stor klick keso, müsli, mango och kokosflingor
Idag var det kvällstränings som gällde vilket innebar ett lite större eftermiddagsmellanmål eftersom det blev sen middag. Jag gjorde en härlig smoothie och testade att blanda i mitt nyköpta carobpulver. Egentligen har jag alltid varit kritisk till olika sorters superpulver och liknande, ät riktig och nyttig mat så kan du skippa det. Men så skulle jag köpa chiafrön förra veckan och de sålde carobpulver till hyfsatt pris. Så jag fick med mig det hem för att testa!
Vad tyckte jag om pulvret då? Smaken var inte wow, smakade lite som kakao dvs chokladsmak men med en touch av kola. Jag kommer nog inte köpa det igen, men med det som är kvar (ganska mycket) ska jag nog blanda i gottisbollar, kanske gröt och fler smoothies. Det ger ändå en smakförhöjning i det man har det i :D
Vet ni mer saker man kan använda det till? Och har ni testat det? Och vad tycker ni i allmänhet om sådanna här "superpulver"? Bara lurendri på pengar eller bra för kroppen?
Vad är carobpulver då? Jag har sökt fram fakta på nätet (men självklart kan man ju vara kritisk till detta då företagen vill sälja sin produkt):
Snabbfakta:
Carobpulver (eller johannesbrödkärnmjöl) är gjort av malda carobbönor och används på samma sätt som kakao. Carob går bra att använda i alla slags bakverk och godis. Det är något mildare än kakao och sägs öka fettförbränningen.
Carob innehåller vitamin A, B1 och B2, niacin samt mineraler.
Långfakta: Caroben har sitt ursprung runt Medelhavet men odlas numera även i andra varma delar utav världen som i t.ex Florida och Kalifornien. Carob kallas även för Johannesbröd eftersom att det sägs att Johannes Döparen livnärde sig på dessa när han strövade runt i vildmarken. Innan sockerrör och sockerbetor fanns tillgängliga i Europa, så användes den vilda caroben som ett sötningsmedel.
Det som vi människor konsumerar är den torkade kapseln och inte själva fröna. De torkade kapslarna mals ner till ett finkornigt, brunt, kakaoliknande carobpulver. Detta carobpulver används ofta som ett substitut för kakao och har som sagt var en söt, lite kolaaktig smak. Carob är rik på vitaminer och mineraler så som t.ex kalcium och innehåller inte något koffein eller oxalsyra.
Carobdrinkar dricks ofta traditionellt sett under t.ex den Islamska högtidsmånaden Ramadan. Det sägs även att det också är ett afrodisiaka och är alltså bra för potensen. Några sätt att använda carobpulver Carob används även på samma sätt som kakao används, för du kan t.ex ha det i smoothies, drinkar, efterrätter och i snacks. Något som även går utmärkt att använda i smoothies, efterrätter och snacks är morötter. |