Sofies Wellness

Att blanda i grönsaker i maten utan att man tänker på det (+ recept på spicy biffar)

Av Sofie - 2012-07-01 20:33


 

Idag blev färsen grön och orange av squash och morötter


Precis lika lätt som att få i sig fisk tre gånger i veckan (som jag nämnde igår) tycker jag det är att få i sig 1/2 kg frukt och grönt varje dag. Knepet? Ja först och främst att köpa hem en massa grönsaker, bär och frukt. Och sedan se till att ha med det i alla måltider. Alltid bär/frukt till frukost/mellis/kvällsmål i yoghurten/gröten/filen/keson/kesellan eller vad jag nu äter, annars en frukt till. Och i både lunch och middag ha grönsaker till maten.


Men det jag vill tipsa om i detta inlägg är hur du kan få i grönsaker i själva maten. T.ex denna kväll skulle vi ha köttfärsbiffar till middag, i kylskåpet fanns en bit överbliven squash. Squash i köttfärsbiffar låter kanske lite konstigt? Men nej, bara att riva i och det ger mer saftighet till biffarna. Det låg även ett par morötter i kylskåpet, de revs också ner i färssmeten. Sådär då var två sorters grönsaker med i maten utan att man ens tänker på det.


Sedan skulle vi har rostad potatis i ugn till. Alltid när vi gör potatis i ugn brukar vi slänga med andra grönsaker på bakplåten. Det blir ju så gott. Och helt plötsligt blir det ännu mer grönsaker med i måltiden. Idag blev det en paprika och en söt potatis till. Andra tips är: småtomater, morötter, andra rotfrukter, squash, lök...


Och sedan hade vi ännu mer grönsaker till, kokt broccoli och bladspenat, bara därför att grönsaker är så gott :D


Hur tänker ni med det här med frukt och grönt? Får ni i er tillräckligt? Måste ni tänka på att ha grönsaker/frukt till eller gör ni bara det automatiskt (det gör jag)?


Dagens middag:

  Spicy biffar med rostad potatis, ugnsgjord sötpotatis, ugngjord paprika, bladspenat och broccoli


Spicy biffar (4 personer)


500 g nötfärs

1/2 finriven squash (eller annan grönsak du har hemma)

2 finrivna morötter (eller annan grönsak du har hemma)

1 ägg

2 pressade vitlöksklyftor

1/2 tsk salt

peppar

1 tsk spiskummin

1 msk sambal oelek


1. Bara att blanda ihop allt och forma till biffar.

2. Bryn och låt genomstekas i en stekpanna med olja/smör!


 

Jag har helt snöat in mig i ugnsgjord sötpotatis, det är sååå gott, mycket godare än vanlig potatis även fast det är gott också, och paprika som är en av mina favoritgrönsaker blir inte heller sämre efter en halvtimme i ugnen!

 
 
T

T

1 juli 2012 21:55

Åh, din potatis ser helt perfekt ut! Hur gör du? :) har du olja? kryddor? tid på ugn och hur länge?

http://ssvala.blogg.se

Sofie

2 juli 2012 13:43

Först skrubbar jag dem (men inte skalar, skalet är krispigt, gott och nyttigt) och skär sedan i bitar och lägger på en bakplåt! Häller över lite olivolja och saltar och gnuggar in det i potatisen, ibland även andra kryddor som timjan eller rosmarin. Sedan in i ugnen i ca en halvtimme på 225-250 grader :D

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards