Bröd är något som är så mycket godare att baka själv än att köpa färdigt (om det inte är från ett riktigt bageri förstås). Jag har en favorit när det kommer till brödrecept, det är detta blåbärsbröd med kardemumma/kanel. Det måste ni testa om ni inte har gjort det (annorlunda men supergott). Annars när det är ont om tid och jag vill ha en eller två skivor bröd, då är detta 5-min bröd alldeles perfekt, det måste ni också testa om ni inte gjort det. Något som jag dock länge har varit på jakt efter är ett grundbrödrecept på helt vanliga limpor som är goda, enkla att göra och nyttiga. Så jag blev jätteglad när någon (kommer tyvärr inte ihåg namn) för ett tag sedan kommenterade med ett recept på ett bröd enligt dessa kriterier. Jag har i stort sett inte gjort om receptet alls (några små ändringar bara), så tack du som gav mig detta tips:
Gott, enkelt och nyttigt bröd (2 limpor)
rapsolja + ev. några msk sesamfrön till formen
10 dl dinkelfullkornsmjöl (eller liknande mjöl)
4 dl fiberhavregryn
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor (alternativt pumpakärnor)
4 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk salt
2 äpplen
9 dl naturell yoghurt
2-3 msk honung
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Olja (eller smöra) två stycken 1 1/2 liter formar. Om du vill kan du även strö över sesamfrön på botten för extra smak och krispighet.
3. Blanda mjöl, havregryn, linfrön, solrosfrön, bikarbonat och salt i en stor bunke.
4. Grovriv äpplena. Blanda med naturell yoghurt och honung i en annan bunke.
5. Blanda samman innehållet i de både bunkarna noga.
6. Fördela i smeten i formarna.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 40 min (100 min).
8. Stjälp direkt upp ur formen (viktigt) och låt de svalna.
9. Skär i mindre bitar. Och det du inte kommer äta upp inom närmsta tid, frys in i plastpåsar (perfekt att ta fram)!
Nybakat bröd med keso, kokt ägg och örtsalt sitter aldrig fel:
Här kan ni se hur det blir med undersidan av bröden när man har strösslat sesamfrön i botten av formen (jag älskar det):
Måste även passa på att fråga, vad är ert favoritpåläggskombination att ha på varma nybakade brödskivor? Mitt är som äggmackan ovan eller mosad avokado med basilika och körsbärstomater :D MUMS!!!