Sofies Wellness

Recept: Gott, enkelt och nyttigt bröd

Av Sofie - 2012-08-12 11:00


 


Bröd är något som är så mycket godare att baka själv än att köpa färdigt (om det inte är från ett riktigt bageri förstås). Jag har en favorit när det kommer till brödrecept, det är detta blåbärsbröd med kardemumma/kanel. Det måste ni testa om ni inte har gjort det (annorlunda men supergott). Annars när det är ont om tid och jag vill ha en eller två skivor bröd, då är detta 5-min bröd alldeles perfekt, det måste ni också testa om ni inte gjort det. Något som jag dock länge har varit på jakt efter är ett grundbrödrecept på helt vanliga limpor som är goda, enkla att göra och nyttiga. Så jag blev jätteglad när någon (kommer tyvärr inte ihåg namn) för ett tag sedan kommenterade med ett recept på ett bröd enligt dessa kriterier. Jag har i stort sett inte gjort om receptet alls (några små ändringar bara), så tack du som gav mig detta tips:



Gott, enkelt och nyttigt bröd (2 limpor)


rapsolja + ev. några msk sesamfrön till formen

10 dl dinkelfullkornsmjöl (eller liknande mjöl)

4 dl fiberhavregryn

1 dl linfrön

1 dl solroskärnor (alternativt pumpakärnor)

4 tsk bikarbonat

1 1/2 tsk salt

2 äpplen

9 dl naturell yoghurt

2-3 msk honung


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Olja (eller smöra) två stycken 1 1/2 liter formar. Om du vill kan du även strö över sesamfrön på botten för extra smak och krispighet.

3. Blanda mjöl, havregryn, linfrön, solrosfrön, bikarbonat och salt i en stor bunke.

4. Grovriv äpplena. Blanda med naturell yoghurt och honung i en annan bunke.

5. Blanda samman innehållet i de både bunkarna noga.

6. Fördela i smeten i formarna.

7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 40 min (100 min).

8. Stjälp direkt upp ur formen (viktigt) och låt de svalna.

9. Skär i mindre bitar. Och det du inte kommer äta upp inom närmsta tid, frys in i plastpåsar (perfekt att ta fram)!


Nybakat bröd med keso, kokt ägg och örtsalt sitter aldrig fel:

 


Här kan ni se hur det blir med undersidan av bröden när man har strösslat sesamfrön i botten av formen (jag älskar det):

 


Måste även passa på att fråga, vad är ert favoritpåläggskombination att ha på varma nybakade brödskivor? Mitt är som äggmackan ovan eller mosad avokado med basilika och körsbärstomater :D MUMS!!! 

 
 
FitnessMe

FitnessMe

12 augusti 2012 12:00

Åh, toppen m bra brödrecept, dom ska jag testa! :-)

http://www.fitnessmefitnessme.blogspot.se

 
Ingen bild

Alexandra

12 augusti 2012 12:31

På nybakat bröd måste det nog vara smör och ost. Tycker det är ganska tråkigt i vanliga fall, men älskar när smöret smälter av det varma brödet, mmm :D

 
Sarah

Sarah

12 augusti 2012 15:42

Vad gott det verkar =) Mitt favorit-snabbbröd är detta http://www.ica.se/Recept/morkt-filmjolksbrod-5196/ , med undantag för vetemjölet som byts ut mot fullkorn, och mindre sirap, också super gott :)

Precis som du säger så är ägg+örtsalt aldrig fel, likaså avokado+basilika+tomat. Jag är också ganska svag för klassiker som skinka+gurka men är brödet alldeles nybakat, så äter jag det helst med bara smör så att det smälter, mmmmmm gott :D

http://finefoods.tumblr.com

 
Ingen bild

Teresia

12 augusti 2012 17:50

Ser jättegott ut :)! Ska testa detta recept. Är d grader för vanlig ugn eller varmluft?

Sofie

12 augusti 2012 22:09

Vanlig ugn :)

 
Food According to Elsa

Food According to Elsa

12 augusti 2012 18:05

Tack så mycket för tipset, looks amazing!

http://foodaccordingtoelsa.blogg.se

 
Ingen bild

Emma

12 augusti 2012 19:44

Vad roligt att du gillade det :-)

Sofie

12 augusti 2012 22:07

Ditt recept? :) Tack så jättemycket för det!

 
Ingen bild

Marjolein

23 augusti 2012 09:43

Hej!
Kan man baka brödet i en brödbakmachine? Är det någon som har testat?

Sofie

23 augusti 2012 16:32

Hej! Jag har ingen aning för jag har inte testat :)

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards