Under sommaren har vi ätit middag så sent att klockan har varit så mycket att det inte har blivit något riktigt kvällsmål. Men den här veckan är vi tillbaka till mer normala middagstider. Precis som i måndags (kolaglassen) lyxade jag igår till det med ett kvällsmål lite mer avancerat än vanligt. Jag gjorde en chiapudding med choklad/kaffesmak, jag älskar den kombinationen. Gillar man inte kaffe kan man ju skippa det. Och antingen äta med bara chokladsmak eller smaksätta med något annat som t.ex apelsinsaft/skal, bara fantasin sätter gränserna!
Choklad chiapudding med kaffesmak (1-2 portioner)
1 msk chiafrön (går troligtvis med linfrön eller psylliumfrön som också sväller i vätska)
1 dl vatten
2 msk kakao
1/2 mosad banan
1 dl kesella/kvarg
1 msk agave/honung (eller mer om man vill ha de riktigt sött)
1 tsk kaffepulver (om man vill ha kaffesmak annars kan man skippa eller smaksätta med något annat, men jag älskar kombinationen choklad och kaffe)
1. Vispa ihop chiafrön och vatten så att chiafröna sväller.
2. Rör i resten. Vispa lite till.
3. Låt stå någon timme i kylskåpet och gegga ihop sig.
4. Ät antingen direkt som det är eller gör som jag och blanda ihop kesella+jordnötssmör (eller något liknande), och kör lager på lagervarianten med chiapudding, kesellaröra, chiapudding och toppa med kesellaröra och hallon.
Vad är chiafrön och var köper man det? Nyligen har märket Risenta börjat sälja det i vanliga mataffärer (finns väl inte överallt än men håll utkik). Linfrön och psylliumfrön sväller också i vätska, så det borde också fungera bra istället!
Jag skulle likaväl kunna kalla det för efterrätt som kvällsmål :P Gott!
Update: Fick en kommentar som sa att det bara blir slajmigt och äckligt med linfrön så gör inte på det utan på chiafrön :)