Min blåbärspajfikabit idag med hemmagjord vaniljkesella (kesella+vaniljpulver+mosad banan)
Så himlans gott! Tänk för två år sedan kunde jag knappt koka pasta/bulgur eller värma en tomatsås. Nu hittar jag på helt egna recept utan problem, och det blir gott. Vilken förvandling ;)
Igår plockade jag och en kompis spontant blåbär som sagt när vi var ute en sväng. Jag kände att jag ville göra något speciellt med dem då det tog sin lilla tid att plocka. Det blev en halvliter så det var alldeles lagom för en paj. Så smulpaj fick det bli.
Den blev verkligen jättebra, perfekt krispigt täcke, lagom söt och god smak. Kanelen förgyller hela pajen. Samtidigt så är det inte alls något "dåligt" i. Bara bra näringsrik mat. Det låter väl bra? Perfekt som fika, dessert, mellanmål, kvällsmål och till och med frukost (det är ju inget dåligt i så varför inte?). Jag och min lillebror åt den varm som eftermiddagsfika/mellis, jag med vaniljkesella till och han med glass.
Nyttig Blåbärssmulpaj
5 dl blåbär
1 dl fiberhavregryn
1 dl grovhackade mandlar
1/2 dl grovhackade valnötter (eller andra nötter)
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl kokosflingor
1 msk kanel
2 msk linfrön
1 dl kesella/kvarg
3 msk agave, eller honung i lite större mängd (eller annan sötning)
1. Skölj blåbären och fördela i en pajform (ca 25 cm i diameter).
2. Blanda noga ihop resten.
3. Smula smuldegen över blåbären.
4. Grädda i ugnen i ca 10-15 min på 225 grader.
5. Ta ut och ät tillsammans med exempelvis vaniljkesella, glass, vaniljsås eller vispgrädde! Godast är den förstås nygräddad och fortfarande varm.
Jag har länge letat efter ett sådant här recept på en god och knaprig men nyttig paj. Fast jag hittade inget, så nu har jag hittat på ett själv. Perfekt! :D Blåbären går förstås att byta ut mot andra bär och frukter, nästa gång får nog bli äppelpaj såhär på hösten. I smuldegen kan man säkert exprimentera mer, byta ut nötterna, blanda i kakao eller andra smaksättningar och kryddor. Kanske vaniljpulver, jordnötssmör eller mitt kära mesquitepulver?
Mer än godkänd av hela familjen. Att det var en nyttig version var det ingen som la märke till eller kommenterade ;) Smakar precis som vanlig!