Häromveckan när jag skulle blanda till en ny sats tacokrydda fick jag även för mig att blanda ihop en annan kryddblandning, en indisk variant. När man lagar mat har man ju inte alltid tid att hålla på och smaka av med olika kryddor. Perfekt med en som redan är ihopblandad (och inte färdigblandad från mataffären med onödigt tillsatt socker och e-medel). Bara att hälla i lagom mycket för en god och kryddblandad smak. Passar som en annorlunda touch i köttfärssåsen, köttbullarna, en gräddig varm sås, på äggmackan, blandat som kall röra tillsammans med turkisk yoghurt eller liknande, som jag gjorde nedan eller på en massa andra sätt!
Indisk kryddblandning (1 sats)
2 msk malen spiskummin
2 msk malen koriander
2 msk malen gurkmeja
2 msk malen ingefära
1 tsk kajennpeppar
1. Bara att blanda ihop allt och förvara i en eller två burkar!
I helgen när jag och en kompis skulle hänga på stranden så hade vi med lunchlådor. Min var en väldigt enkel variant som den indiska kryddan piffade upp:
Såhär gjorde jag matlådan: Jag skar en lagom stor kycklingfilé i bitar, och stekta den i olja i en stekpanna. Under stekningen strödde jag även lite av kryddan så att kycklingen fick en fin gul/orangare yta. Jag blandade kokt bulgur, morotsbitar, paprikabitar, hackad färsk bladspenat och strödde även här över kryddan. Till bulgursalladen och den stekta kycklingen hade jag en klick turkisk yoghurt som gjorde det hela krämigare. Gott, snabbt, enkelt och nyttigt!
Brukar ni också göra era egna kryddblandningar? :)