Oftast handlar mina föräldrar hem all mat vi äter (och jag skriver ofta fina listor på sms till dem hihi), men ibland handlar jag. Idag skulle jag bara snabbt in där för att köpa kesella då den har varit slut i några dagar och jag vill ha det. Som vanligt när jag går in i en affär så kan jag inte komma ut med en sak. Jag hittar saker som jag kommer på är slut hemma och hittar nästan alltid något nytt att pröva. Så även idag blev det en drös saker.
Sedan kommer vi till det jag vill ta upp. Miljöhandling! Alltså att handla mat med tanke på miljön. Jag skulle säga att jag är riktigt dålig på detta. Jag äter nog för mycket kött och vill ha en massa frukter, och en del kommer långt ifrån. Inte bra! Med veckans veggo ska jag försöka dra ner lite på köttet och äta mer vegetariskt även fast att jag skulle kunna göra mer, men det är ändå ett steg i rätt riktning.
Men en annan sak och det är främst det jag vill ta upp med inlägget är den stora boven plastpåsarna. För när vi handlar behöver vi ju något att lägga allt vi köper i. Vi använder plastpåsar. Varje gång jag står där vid kassorna och ska betala och inser att jag måste köpa några plastpåsar IGEN så tänker jag att jag ska börja ta med redan använda påsar. Alltså att återanvända dem. Men sedan glömmer jag det alltid. Så från och med nu är det ett mål att börja ta med påsar till affären för att slippa köpa nya. Eller att göra som jag gjorde idag vilket är ännu bättre. Jag hade faktiskt en tygkasse i min handväska som jag kunde ta ut och fylla med alla matvaror. Supersmidigt och jag tjänade dessutom några kronor. Tänk om man gör det varje dag? Då blir det lite pengar iallafall! Dagens tips från mig: Ta med använda påsar eller en tygkasse :D
Sedan när vi ändå är inne på miljö kan vi ta upp det här med ekologisk mat. Vad är det? Finns det en exakt definition? Och hur mycket bättre är det egentligen? För miljön och individen? Själv tycker jag att det är väldigt flummigt och svårt att veta. Ska man lägga extra pengar på det eller är det inte så stor skillnad? Jag har hört kunnande som säger att om ska börja köpa ekologiskt är det köttet och frukter/grönsaker med inget/tunt skal (eftersom de inte har något skal som skyddar mot besprutningsmedel) som man ska börja med. Andra säger att allt ska vara ekologiskt och andra säger att det bara är sätt att lura folk på pengar.
Okej det här blev ett väldigt flummigt inlägg om miljö och ekologi i samband med mat. Men jag vill ändå ta upp det för det känns aktuellt och jag har inte skrivit om det någongång. Som ni märker är jag väldigt okunnig om detta. Det vore kul om ni kunde ge er syn på det hela. Och kanske har ni några kloka tankar kring detta?
Hem kom bl.a 3 nya saker från frysdisken, frågan är bara vilken som ska bli veckans frukt/bär/grönsak denna vecka? :)