Jag nämnde ju att jag köpte hem mandelmjölk förra veckan. Idag testade jag den för första gången till min frukostgröt. Min fina lilla bedömning:
Smaken: Ärligt talat när jag åt den till gröten så smakade det som vanlig mjölk. Varför ska man då köpa en mycket dyrare som smakar likadant som en billigare? Men sedan beslöt jag mig för att dricka en ren skvätt ur ett glas för att känna smaken bättre. Först tyckte jag att det smakade gott, sedan nästan för sött (den är lite sötad med agave) och sedan kom någon konstig bismak (kanske maltodextrin av majs?), faktiskt inte så gott om ni frågar mig.
Innehållet: Mest vatten, lite mixade mandlar, några procent sötad av agave (vilket jag tycker är helt okej) och sedan maltodextrin av majs (vad det nu är för något?). Den är alltså helt veganisk. Utan soja och laktos. Men egentligen har den så stora hälsoföredelar mot vanlig mjölk om man nu inte är vegan eller laktosintollerant tänker jag då? Särskilt om man jämför med priset. Och om man är en sådan som tänker en massa på proteinet så är det faktiskt mindre proteiner i denna mjölk.
Priset: Dyrt, ungefär 4 gånger dyrare än vanlig mjölk och dessutom svår att få tag på
Sammanfattningsvis: Kul att prova men ingenting jag kommer att köpa igen. Jag är varken laktosintollerant eller vegan så det känns ganska onödigt med tanke på priset att köpa. Dessutom använder/dricker jag mjölk så sällan så det skulle bara vara onödigt med ett till paket i kylskåpet.
Har ni testat? Vad tyckte ni?
Annars kan man ju alltid göra egen mandelmjölk, då kan man söta hur mycket man själv vill och dessutom slipper man maltodextrinet av majs. Jag har för mig att jag gjorde en egen variant mandelmjölk med blåbär i våras, kan dock inte hitta receptet nu...
Tillsammans med äpple/kanelgröt och mer äpple, gojibär och valnötter!