Idag har jag för första gången testat mullbär och tänkte berätta lite om dessa bär:
Mullbär brukar kategoriseras som en av "superbären" om de är det eller inte har jag ingen aning om. Men när jag googlade fick jag fram denna fakta om bären:
Mullbär innehåller mycket C- och K-vitamin, järn och kalcium men även andra viktiga näringsämnen som polyfenoler, flavonoider, protein, steroler, triterpener, astragalin och isoquercitrin. Mullbär är också en god källa av resveratrol som fungerar både som antioxidant och antikoagulant. Mullbär sägs stärka njurar och lever samt vara bra för ditt hår och dina ögon. Studier visar att det kan stabilisera blodsockernivån och öka mängden av det goda kolesterolet. Rekommenderad konsumtion är en handfull om dagen (20-30 g).
Så de är minst sagt nyttiga. Men något som är minst lika viktigt, hur smakar dem? Jag tycker att de var goda (kanske inte wow faktorn) och mina tidigare "favorittorkadebär" gojibär kommer nu få att konkurrera med dessa. Själva smaken är svår att beskriva men jag kan instämma som de skriver på en av sidorna där jag fann faktan ovan att de har en söt och nötaktig smak, nästan som gräddkola (fast ändå inte).
Vad kan man då ha mullbären till? Ja bara som de är som snacks/mellanmål/godis. Toppat på yoghurt/gröt/keso/smoothie etc. I sallader och på maten!
Som en del av toppingen till dagens frukost!
Har ni testat mullbär? Vad tycker ni om dem?