Nog det godaste knäcket jag har ätit:
Quinoa/fröknäcke (1 plåt, ca 15 st)
3/4 dl quinoa (jag hade vit, men alla färger går bra eller en mix av dem)+1 1/2 dl vatten (eller som det står på förpackningen)
1/4 dl chiafrön
1/4 dl hela linfrön
1 1/2 dl vatten
3/4 dl mandelmjöl (bara vanliga mandlar som du mixar till mjöl)
1/2 dl solrosfrön
flingsalt+ ev. krydda som rosmarin
1. Koka quinoan enligt förpackningen. Låt svalna något.
2. Rör ihop chiafrön och linfrön i vattnet (1 1/2 dl) och låt fröna svälla. Låt stå en stund.
3. Blanda ihop quinoa, frönsmeten, mandelmjöl och solrosfrön.
4. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och "skåra" (så får du fina bitar från början, istället för att försöka bryta itu det stora knäcket först efter gräddning). Strö över flingsalt och ev. om du vill ha någon god krydda. Jag hade rosmarin på delar av knäcket (rekomenderas starkt).
5. Grädda i ugn på varmluftsläge på ca 140 grader i 30-60 minuter (beroende på ugn). För mig tog det omkring 50 min, men som sagt håll ett öga på knäcket.
6. Låt svalna på plåten och förvara i en burk med lock!
Inspiration till recept kommer härifrån, men jag har gjort om lite!
Underbart tillsammans med keso och kokt ägg
Här är det väl chiafrön som är den kanske konstiga ingrediensen som många inte har hemma eller finner i sin mataffär. Dock vet jag att Risenta har släppt chiafrön till vanliga mataffärer men jag har inte själv sett det någonstans. Eftersom fröna är med i receptet för att svälla och binda ihop knäcket tillsammans linfröna antar jag att man bara kan ta dubbelt med linfrön eller byta ut till psylliumfrön som också sväller :D