Det är ju pumpatider nu. Igår tog jag till vara på en dekorationspumpa hemma hos oss från halloween. Jag har rostat fröna. Men även gjort pumpapuré av köttet. Ni som läser många amerikanska hälsobloggar har säkert kommit i kontakt med recept med pumpapuré, perfekt i nyttiga efterrätter och kakor. I USA har de lyxen att kunna köpa det färdigt på burk, det finns tyvärr inte (än) i Sverige, men göra egen kan vi. Så nu har jag en massa recept att testa med min pumpapuré som står i kylskåpet (hoppas bara att den håller sig ett tag).
Pumpapure (1 burk)
1. Skär en pumpa i bitar. Ta bort fröna och köttet omkring fröna. Lägg pumpabitarna (med skal fortfarande på) på en bakplåt med bakplåtspapper.
2. Rosta i ugnen på 175 grader i ca 1 timme. Ta ut och skär sedan bort skalet.
3. Mixa med en stavmixer köttet till en pure. Låt svalna.
4. Lägg i en burk och förvara i kylskåpet!
Som sagt recept på vad ni kan göra med pumpapurén kommer. Men man kan nog äta den som den är också istället för sötpotatismos/bulgur etc.
Rostade pumpafrön
1. Gröp ur fröna ur en pumpa. Skölj noga bort köttet som är kring fröna.
2. Lägg fröna på en bakplåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja. Ev. kan man ha salt och kanske någon krydda som chili om man vill ha det som snacks på (istället för chips kanske). Jag vill använda mina till mycket, så jag hade bara olja på för knaprighet.
3. Rosta i ugnen på 175 grader i ca 20-30 min, kolla noga så att de inte bränns.
Det var mina tips på vad man kan göra med pumpa. Har ni några fler pumparecept/tips?