Ja vad är det egentligen på bilderna ovan? Någon som vet utan att läsa vad som står här under?
Igår kväll kom mamma in med en egendomlig sak på mitt rum. Med ett glatt leende frågade hon om jag kunde gissa vad det var för något. Vid första anblick tyckte jag att det såg ut som en plastleksak.
Men det var det självklart inte, något sådant hade jag inte tagit upp på bloggen. Det är en grönsak!! Och den heter Romanesco. Jag har aldrig sett den innan och aldrig ätit av den. Men enligt pappa finns den tydligen i den affären vi brukar storhandla i, men jag har aldrig sett den där innan.
Hursomhelst idag lagade mamma middag med den. Och det var extremt gott till min stora förvåning, den ser ju rent ut sagt livsfarlig ut med sina taggar och läskiga färg. Den smakade ungefär som broccoli eller blomkål, men godare och superknaprig. Jag som på sista tiden tröttnat rejält på broccoli tyckte att det här var en riktig höjdare.
Mamma skar den i bitar och fräste den knaprig i en stekpanna med olja. Men den kan även ätas rå och kokas lätt. Och så lite salt på toppen, underbart gott! Från och med nu kommer ni se denna grönsak ofta på bloggen.
När jag skulle skriva detta inlägg var tvungen att söka upp lite fakta om grönsaken och kan nu konstatera:
Att romanesco är en korsning (hybrid) av broccoli och blomkål (inte konstigt att den smakade liknande). Den är rik på C-vitamin och fibrer.
Har ni testat Romanesco? Vad tyckte ni? Har ni några bra recept där man kan använda grönsaken?
Stekt till middag tillsammans med lax, dill/prästost risoni och sallad!