Fanny la i veckan ut ett recept på nyttigare lussebullar. Jag var bara tvungen att pröva det. Och det blev jättegott!
Nyttigare Lussebullar (ca 20 st)
25 g jäst för söta degar (1/2 paket)
75 g smör
3 1/2 dl mjölk
1 paket saffran (0,5 g)
1 dl sötning (vanligt socker/stevia/honung/agave/liknande)
1 nypa salt
2 dl kvarg
ca 3 dl mandelmjöl (bara att mixa mandlar till mjöl)
ca 3 dl kokosmjöl
ca 3 dl siktat dinkelmjöl/rågsikt/grahamsmjöl (det du har hemma)
1 ägg
russin
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och saffran. Rör om och värm till fingervarmt (37 grader).
3. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt sötning, salt och kvarg.
4. Börja med ca 2 1/2 dl av varje mjöl. Och fortsätt sedan hälla i mer av mjölen tills degen är så fast att den går att forma med händerna men ändå är ganska kladdig.
5. Lägg över en bakduk. Låt jäsa i ca 1-1 1/2 timme.
6. Forma till lussebullar (ca 20 st) på två plåtar med bakplåtspapper. Lägg över bakdukar på plåtarna. Låt jäsa i ca 30-40 min till. Sätt på ugnen på 225 grader.
7. Vispa upp ägget med en gaffel. Pensla ägget över bullarna. Tryck i russin i bullarna.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min så att de får fin färg (håll noga koll).
9. Ät och njut!!!
Fantastiskt att man kan göra nästan identiska bullar som lussebullar på ett nyttigare sätt. Jag är imponerad av Fanny som kom på det. Dock ska det i nästa vecka bakas vanliga lussebullar som varje år tillsammans med familjen. Letar ni efter fler lusse/saffranrecept, kolla in lussemuffins, saffransplättar och saffranmellanmålskakor!
Jag har hunnit baka en hel del i helgen som kommer att komma upp under veckan. Jag kan spoila (eller snarare elakt fresta) er med nutellapraliner, matiga mellanmålsmuffins, hemmagjord choklad och chokladpraliner med banan/jordnötsfyllning...