Visste ni att det är jätteenkelt att göra sin egen choklad? Bara att smälta kokosolja och rör i samma mängd kakao och sedan söta efter smak, och om man vill kan man även röra i vad som helst. Nötter, torkade frukter/bär, frön, kryddor...
Jag testade iallafall att göra egen choklad för första gången i helgen:
Hemmagjord choklad med cashewnötter, gojibär och havssalt (2 choklad"kakor")
1 dl kokosolja
1 dl kakao
1-2 msk sötning (honung/agave/stevia/vanligt socker/liknande)
1/2-3/4 dl grovhackade cashewnötter
1/2 dl gojibär
havssalt
1. Smält kokosoljan i ett vattenbad. Rör i kakao och smaka av med sötning.
2. Rör i cashewnötter och gojibär (eller vad du nu vill ha).
3. Klipp lagom stora bitar bakplåtspapper och lägg i 2 plastlådor. Häll i chokladsmeten.
4. Strössla över lite havssalt. Sätt in i frysen i några timmar tills chokladen har stelnat.
5. Bryt i mindre bitar. Ät och förvara det som du inte äter i frysen!!!
Perfekt att äta som julgodis :D
Har ni gjort er egen choklad någon gång? Annars testa!!! Kokosolja finns i vissa vanliga mataffärer (ofta ganska dyr där), i hälsokostaffärer och att köpa hem på nätet. Annars kan jag starkt rekommendera Gryningen på Folkkungagatan i Stockholm, de gör sin egen kokosolja och säljer den till kalasbra pris. Finns både smakfri och med kokossmak (jag använder smakfri) :D