Dagens frukost:
x Mini päronkaka med kakao/nötsmörslager toppat med vaniljkesokvarg och gojibär
Kommer ni ihåg mina hälsosamma GODA mini frukost/melliskakor som man gör snabbt i micro? Var grymt sugen på en sådan kaka till frukost idag, och då fick det bli en, självklart i ny smaksättning, som ni vet har jag svårt att göra exakt samma sak två gånger. Den här blev extra lyxig eftersom jag tog delar av smeten och blandade med kakao och hasselnötssmör som blev som ett fint och extra gott lager ovanpå, men om man inte vill ha det kan man skippa steg 3 och bara gör en mini päronkaka. Receptet:
Mini päronkaka med kakao/nötsmörslager till frukost/mellanmål (1 person)
1/2 dl valfritt mjöl eller något mer gryn (jag hade 1/2 dl havregrynsmjöl)
1 ägg
1 äggvita
1 stor mosad banan
1-2 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
2 krm bakpulver
1 rivet päron (ca 2 1/2 dl)
2 tsk valfritt nötsmör (jag hade hasselnötssmör, men mandelsmör eller jordnötssmör fungerar också)
1 tsk kakao
ev. några hasselnötter/andra nötter
1. Blanda mjöl/gryn, ägg, äggvita, banan, vaniljpulver och bakpulver i en microsäker djup skål.
2. Riv päronet, rör i smeten.
3. Ta 1/2 dl av smeten och lägg i en mindre skål. Blanda ihop med nötsmör och kakao. Bre nötsmörs/kakao röran över päronsmeten. Om du vill kan du trycka i några nötter för crunch.
4. Sätt in i micron på högsta effekt i ca 3 min, eller tills hela kakan har stelnat.
5. Ta ut ur skålen och lägg upp på ett fat!
Perfekt frukost, mellis (fast kanske en halv sats om man inte är väldigt hungrig), fika, lunch (tillsammans med något mer kanske)...
Har ni missat tidigare kakor som man snabbt och enkelt gör i micron finner ni dem här:
Mini äpplekaka med kanel, Mini morotskaka, Mini chokladkaka, Mini kanelkaka, Mini äpplekaka med pepparkakskrydda, Mini citron/morot/kanel/kokoskaka, Mini blåbärskaka med saffranssås och Mini jordnötskaka med hallon
Jag använder fiberhavregryn/havregryn mixat till mjöl. Jag har mixat många dl tidigare, så att jag slipper hålla på att mixa varje gång jag ska ha det, ett smart tips bara. Det går säkert att ha hela gryn också, ta lite mer då eftersom grynen blir i volym mindre när man mixar dem till mjöl! Annars kan man använda "färdigt" mjöl. Kakan gör man i micron vilket gör att den blir klar på bara 3 min. Bra för på morgonen har man ju inte tid att vänta på en ugn som ska bli varm och ha något länge i ugnen. Men om man vill kan man säkert göra denna i ugnen istället (om man inte har micro)!
Idag är det lördag och jag har inget stort planerat, skönt med det med. Pappa och jag ska fixa några ärenden på stan, plugga lite så blir det mindre till imorgon och i veckan och vem vet jag kanske får ett huggskott och bakar något gott också.