Jag sitter och kollar på Sveriges mästerkock på tv, det är alltid kul tycker jag att kolla vad de lagar. Kollar ni också på det? :D Hursomhelst, nu ska jag tipsa er om det jag lagade till middag idag. En väldigt annorlunda rätt som var het av sambal oelek och hade en udda smak av nejlika. Annorlunda men gott, det var faktiskt en kompis som snackade om att hon lagat något liknande idag i skolan, så jag snappade upp några ingredienser och gjorde något liknande. Jag hade i en massa linser och grönsaker, vilket gjorde att jag inte behövde ha lika mycket kött i men det var fortfarande väldigt mättande. Ett 500 g paket brukar vara lagom för min familj på 4 personer, men nu när jag hade en massa annat i räckte 500 g nötfärs till 8-9 personer. Att äta helt vegetariskt är inte min grej, men att byta ut delar av köttet mot linser ska jag försöka göra oftare, för miljön och djurens skull :D Använde mig även av sojamjölk för första gången, men man kan ta vanlig mjölk istället.
Färsröra med linser, svamp, purjolök, sambal oelek och nejlika (ca 8-9 personer)
8 champinjoner
1 stor purjolök
2 morötter
500 g nötfärs
2 förpackningar kokta linser (380+380 g)
1 dl tomatpure
2 dl krossade tomater
1 1/2 msk sambal oelek
knappt 1 krm malen nejlika
1 dl sojamjölk eller vanlig mjölk
salt o peppar
1. Skiva champinjoner. Hacka purjolök. Skala och finriv morötter.
2. Fräs champinjoner och purjolök i en stekpanna, efter några minuter fräs även med morötter.
3. Bryn färsen i en annan stekpanna.
4. Lägg ihop innehållet i båda stekpannorna i samma stekpanna/grytform.
5. Skölj linser. Rör i linser, tomatpure, krossade tomater, sambal oelek, nejlika och mjölk med resten. Låt puttra ihop sig i ca 5-10 min. Smaka av med salt o peppar!
Nu använde jag mig av färdigkokta linser på förpackning, men det är självklart mycket billigare om man kokar själv.
Med quinoa, gröna ärtor, små tomater och avokado