Jag gjorde en helt underbar rätt till middag. Supergod och fylld av nyttigheter:
Lax med rödbet/nöt/fetaosttäcke med squash/svamp quinoa (3 personer)
3 tinade laxfiléer
salt o peppar
2 rödbetor
1/4 dl cashewnötter (eller solroskärnor)
1/4 dl solroskärnor (eller cashewnötter)
3/4 dl smulad fetaost
1/2-1 tsk basilika
1 liten vitlöksklyfta
1/4 dl vatten
1-1 1/2 dl quinoa
2-3 dl vatten
1/2 squash
4 champinjoner
saften ur 1/2 citron
salt o peppar
1. Lägg lax i en ugnssäker form. Salta och peppra.
2. Skala och skär rödbetor i mindre bitar (lättare att mixa då). Mixa samman rödbetor, cashewnötter/solroskärnor, fetaost, basilika, vitlök och vatten. Smaka av!
3. Fördela rödbetsröran över laxbitarna. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller tills laxen är genomgjord.
4. Skölj quinoa. Koka ihop med vatten tills allt vatten dunstat bort (ca 15 min).
5. Grovriv squash och skär champinjoner i mindre bitar. När quinoan nästan kokat klart, rör i squash och champinjoner. Häll över citronsaft och salta/peppra.
6. Servera laxen med grönsaks/svampquinoan!!
Självklart kan man bara göra laxen och servera något annat till, eller servera grönsaks/svamp quinoan med något annat. Eller byta ut squashen och champinjonerna mot andra grönsaker/svampar, de flesta grönsaker är jättegoda att ha med i quinoa/matvete/bulgur/ris, ett supertips bara. Rödbetsröran kan man använda till annat än lax, jag gjorde dubbelsats av den.
Mer bilder för den som är intresserad :)