Jag lagade en härlig vegetarisk (till och med vegansk) soppa till middag. Perfekt en kall och snöig dag som idag:
Lins- och grönsakssoppa med persilja (4-6 personer - ca 25 min)
2 sötpotatisar (eller vanliga potatisar)
2-3 morötter
3 schalottenlökar (eller 1 gul lök)
1 vitlöksklyfta
1,2 liter vatten
2 dl okokta röda linser
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl gröna ärtor
2 msk fryst persilja (som man köper i förpackning eller färsk/torkad i lagom mängd)
2 tsk äppelcidervinäger
salt o peppar
1. Skala och skär sötpotatis och morötter i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Koka upp sötpotatis, morötter, lök, vitlök, vatten, linser och buljong i en stor kastrull. Koka i ca 10-12 min. Koka med de gröna ärtorna de sista minutrarna.
3. Mixa allt till en slät soppa med en stavmixer.
4. Rör i persilja och äppelcidervinäger. Smaka av med salt och peppar!!
Till detta åt jag en av mina favoritmackor: Mitt hembakade bröd med skinka, keso, tomatpure och basilika