Som ni vet har jag en stor kärlek till nötsmör. Jordnötssmör brukar jag köpa. Mandelsmör och hasselnötssmör gör jag enkelt genom att rosta nötterna i ugnen och sedan mixa dem med en skvätt olja och en nypa salt. Allt om vilket jordnötssmör jag köper och hur man rostar och mixar nötsmören ovan har jag skrivit om i ett inlägg HÄÄÄÄR. Och i detta inlägg kan ni läsa om allt gott man kan göra med jordnötssmör.
Nu har jag dock hittat en till favorit i nötsmörsvärlden som inte tillagas på samma sätt. Cashewsmöret!!! Lent och jag vet inte hur jag ska förklara det men "snällare" i smaken, påminner väldigt mycket om vit choklad men inte lika sött. I detta recept rostar jag inte nötterna och saltar inte heller = superenkelt att göra:
Cashewsmör (1 liten burk)
100 g cashewnötter
ca 1 msk kokosolja eller rapsolja
1. Mixa nötterna tillsammans med oljan i en matberedare tills det blivit ett krämigt smör, det tar några minuter. Klart!!
Passar precis som alla andra nötsmör på/i gröt, yoghurt, kesokvarg, pannkakor, våfflor, som grund i gottisbollar, med frysta bananskivor, muffins...
Jag har dock svårt att säga vilket nötsmör som är godast, jag tycker om att variera. Jordnötssmöret, mandelsmöret, hasselsmöret och cashewsmöret, det går liksom i perioder. Jag har även gjort cashew/paranötssmör och valnötssmör, men det var ett tag sedan men jag minns även de som väldigt goda. Vilket är ert favoritnötsmör?? :D