Dagens lunch var en underbar sådan, helt vegetarisk dessutom. Grundreceptet på dessa kikärtspannkakor fick jag från en läsare, och precis som hon kommenterade "krydda med spiskummin/örter/finhackade grönsaker/salt/peppar (oändlig variation på smaksättning)" så smaksatte jag dem på mitt sätt med tomatpure och basilika, och när jag insåg att jag inte hade några kikärtor hemma bytte jag ut det mot stora vita bönor. Det fungerade det med, även om jag tror det är godare med kikärtor eftersom de har mer smak. Till detta en härlig avokadosås och rivna grönsaker.
Bön- eller kikärtspannkakor med avokadoröra (1 person)
2 ägg
100-150 g kokta kikärtor eller stora vita bönor (jag hade ca 110 g stora vita bönor)
1 msk tomatpure
drygt 1 tsk torkad basilika
salt o peppar
3/4 avokado
1/2 dl kvarg eller turkisk yoghurt
1 liten pressad vitlöksklyfta
1 pyttenypa chiliflakes (här snackar vi mindre än 1/2 krm för att det inte ska bli för hett)
salt o peppar
valfria grönsaker (jag hade riven morot och squash)
1. Mixa ihop ägg, kikärtor/bönor, tomatpure och basilika till en slät smet med en stavmixer. Krydda med salt och peppar.
2. Stek till 3 mindre pannkakor i en stekpanna.
3. Mosa avokadon och blanda med kvarg/turkisk yoghurt, vitlök och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera pannkakorna med avokadosåsen och grönsaker!!
Som sagt kan man byta ut tomatpuren och basilikan mot andra kryddor och smaksättningar.