Här kommer lite fler svar på läsarfrågor:
Hej! Jag undrar vart man skulle kunna köpa kokosmjöl och sojamjöl? För jag har för mig att jag inte har sätt det när jag har varit och handlat.
PS! Det är en väldigt intressant, inspirerande och roligt blogg, så keep up with the good work! (:
Mvh, Johanna
Svar: Tack :D Det finns på vissa större mataffärer men inte alla. Annars hittar du det på hälsokosten eller att beställa hem på nätet. Om du bor i Stockholm skulle jag rekomendera dig att kika in på Gryningen på Södermalm.
Hej! När du kokar gröt, kokar du då först upp vattnet och sen tillsätter havregrynen eller lägger du i dem från början? Jag brukar alltid koka vattnet först men jag har sett att på de flesta bloggar lägger de i grynen direkt.
Svar: Hej :) Jag brukar alltid lägga i havregrynen från början och det har jag alltid gjort. Men det fungerar säkert som du gör också!
Hej! Jag skulle gärna vilja att du sätter ut eller förklarar hur mycket kalorier där är i dina maträtter! Hade uppskattat det! Mycket bra blogg annars! Fina recept! :)
Svar: Tack :) Jag räknar inte kalorier, och mer om det HÄR.
Hej! Jag har tre frågor som jag undrar om du kan svara på 1: Jag och en kompis har bestämt att vi ska skaffa magrutor innan ett läger i slutet av juli, och kosten är ju en viktig del om man ska det. Är maten du lagar bra om man ska skaffa magrutor? 2: Var kan man köpa chiafrön? 3: Jag älskar att dricka thé och kaffe och jag använder alltid honung, men finns det något annat jag kan söta med som är "nyttigare"? Skulle bli jätteglad om du svarade :-)
Svar: 1. Alltså det finns inget mat som "ger magrutor". Alla har vi ju magmuskler (som förstås är olika stora och starka). Som jag har uppfattat det (rätta mig om jag har fel) är oftast inte problemet att träna magmusklerna hårt så att de syns, utan att träna bort fettet på magen så att magmusklerna man har kommer fram och blir synliga. Fettprocenten måste alltså bli mindre på kroppen. Dock kan det vara svårt att få bort det där sista fettet på magen. Självklart kan man ha det som mål MEN man ska komma ihåg att man kan inte punktförbränna fett, vi är alla olika angående var kroppen först tar bort/lägger på fett. Som tjej hamnar det oftast kring magen/låren/höfterna och det finns ju en biologisk anledning till det. Så försök ha några fler mål tycker jag än att bara skaffa magrutor.
2. Chiafrön finns i vissa större mataffärer. Kolla annars i hälsokosten eller beställ hem från nätet. Min favoritbutik Gryningen på Södermalm i Stockholm säljer det.
3. Honung är bra. Annars är agavesirap bra. Har lägre GI än både honung och strösocker. Lika energirik som strösocker och honung, men 25 gånger sötare än strösocker så du behöver inte alls lika mycket. Annars har Blueberry Lifestyle en grym guide här om socker/sötningsmedel.
Hej! Skulle du inte kunna ge något recept på proteinbars som man kan ha med sig till gymmet och slänga i sig direkt efter träning? När jag googlar efter recept så innehåller drygt 90% proteinpulver av olika slag, tycker att det är så himla trist!
Så har du något smarrigt recept utan pulver o jox i så skulle det vara himla fint om du ville dela med dig av det! :)
Svar: Hej :) Det är tyvärr det som är problemet, jag tycker också att det är trist. Det är väldigt svårt att göra en bars på gryn/nötter som bas och få i lika mycket protein som i en proteinbar om man inte använder sig av proteinpulver. Proteinpulver är ju väldigt koncetrerat protein, det finns inget mjöl/gryn/nötter som innehåller lika stor mängd protein som proteinpulver. Det skulle vara om man hade i några äggvitor i barsen, men det skulle inte alls komma upp till samma mängd.
Hej! Skulle inte du kunna göra ett inlägg om vad och när som det är bra att äta innan och efter träning? :) älskar din blogg! Superbra :D
Svar: Hej tack :) Jag är ju inte alls utbildad inom kost, men visst finns det en del generella "regler" om hur man sa äta i samband med träning. Emma skrev nyligen ett jättebra inlägg om det så jag hänvisar till det så slipper jag skriva ungefär samma sak igen. Vill även tydliggöra att det där är vad som passar bäst för de flesta. Personligen vill jag gärna äta närmare innan träning än vad som rekommenderas eftersom annars känner jag mig energilös, och jag känner inte att jag påverkas av det negativt när jag väl tränar (får nästan aldrig håll eller känner mig tung).
Hej hej! Gillar din blogg eftersom jag älskar att experimentera med mat och få fram nyttiga alternativ. Väldigt många recept grundar sig att man sötar med banan. Jag äter inte banan, vad skulle du föreslå som alternativ?
Svar: Tack :) Banan är verkligen en grym produkt, och jag använder den i många recept främst för att den sötar bra och ibland även för konsistensen. Ofta om det bara är för sötningens skull kan man ta honung eller agave och söta med. Men ibland kanske man vill ha "volymen" och "konsistensen" också, då kan jag tänka mig att sötpotatismos som jag använder i detta recept borde fungera i kombination med honung/agave som sötar mer.
hejdu, jag undrar hur man gör eget madelmjöl? är det bara att mala sötmandel till mjöl? eller vilken sorts mandel använder man?
Svar: Jag brukar mixa mandlar/sötmandlar (vad är skillnaden egentligen?) i en matberedare tills det har blivit ett mjöl.
Har du något bra tips på vad man kan göra med ägg gulorna? brukar blir de som blir över och hade varit bra om jag kunde använda dem också! :D Toppen blogg!
Svar: Tack :) Jag hatar att slänga mat. Jag brukar spara på äggulorna i ett glas i kylskåpet i några dagar ifall de skulle komma till användning till något. Som i en omelett, i köttfärsbiffar eller om mamma/lillebror bakar något. Men tyvärr händer det ganska ofta att jag slänger dem. Jag försöker använda hela ägg, men ibland blir det för mäktigt med hela ägget i, och äggulan ger även ofta en äggsmak som inte passar så bra i t.ex chokladfluff. Nuförtiden använder jag oftast äggvita på dunk, mycket smidigare och så slipper man slänga äggulorna. Dock är det en del tillsatser i det.
Kan du inte ha med lite mer miljö/säsongsmat. Som att du utgår i från en vara som ligger i säsong nån gång då du har tid och lagar lite olika rätter utifrån det. Eller bra, billig (näringsrik) studentmat. Det kanske skulle vara uppskattat :)
Liksom uppmärksamma om hur man enkelt kan minska matsvinnet :)
Svar: Jag skulle vilja bli bättre på att äta mer mat i säsong. Vet någon en bra guide där det står vilka råvaror som är i säsong under olika månader? Bra och billig studentmatblogg: Sallys - Skippa Nudlarna!
Nu tror jag att jag har gått igenom alla mina läsarfrågor jag har fått de senaste månaderna, förutom ett par om stevia men det vill jag verkligen sätta mig in i och sedan skriva ett längre inlägg om bara det. Har jag missat någon så hojjta till med er fråga igen :D Och kommer ni på något ni undrar fråga på, men oftast svarar jag då inte såhär i ett inlägg utan direkt på kommentaren under inlägget eller om ni frågar under "fråga mig" till höger får ni klicka på besvarade frågor så kommer svaret upp där när jag har tid att svara på den frågan.