För ett tag sedan skrev jag och frågade er om säsongsmat och jag fick en hel del svar. T.ex tips om Naturskyddföreningens app. Där står det vilka fiskar som är okej att äta och vilka frukter och grönsaker som är okej att äta beroende på vilken tid på året det är.
Brysselkål är godkänt att äta av Naturskyddsföreningen nu. Kolla här hur du ugnsbakar brysselkål :D
Enligt Naturskyddföreningens app är det i mars/april okej att äta dessa grönsaker/frukter:
Rabarber, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrabbi, kålrot, lök, morötter, palsternacka, potatis, purjolök, rotselleri, rädisa, rödbetor, rödkål, savoykål och vitkål. Det är även en massa frukter/grönsaker som de tycker är okej att äta ibland under den här tiden på året. Ladda ner deras app och läs mer.
På Naturskyddsföreningens hemsida finns även en guide med de viktigaste produkterna där man bör välja ekologiskt med tanke på miljö och andra människor. Dessa produkter är kaffe, bananer, vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis. Läs mer om det HÄR.
Jag fick även tips om en blogg som har skrivit vilka frukter/grönsaker som är bäst att äta under året med tanke på klimatet. Under april står det såhär:
Bästa köp
Svenskodlade jordärtskockor, lök, groddar, morötter, potatis, kålrot, rotselleri, rödbetor, ostronskivling, palsternacka, rädisor, salladsgrönsaker, vit- och rödkål samt färska örtkryddor
Bra köp
Spanska apelsiner och citroner samt tomater, avokado, aubergine, fänkål, paprika, sparris, gurka, stjälkselleri, sötpotatis och zucchini.
Tips! Odla groddar! Plocka nässlor och annat vårgrönt.
Även HÄR finner ni en säsongsguide.
Äter ni säsong/miljöanpassat? Jag kan ju säga att jag och min familj inte är så bra på det. Men det handlar mest om okunskap tror jag. Jag vill lära mig. Vi skulle kanske senare i vår kunna köra någon form av "kick-start" för att äta mer säsong/miljöanpassat-utmaning? Skulle ni vilja vara med på det?