Sofies Wellness

Recept: Underbar lasagne med aubergine/squash/sötpotatisplattor

Av Sofie - 2013-04-28 17:16


 


   Det här receptet måste ni bara pröva. Så himla gott, bland de bästa middagsrätter jag någonsin har lagat. Och det säger faktiskt en hel del, finns hela 239 middagsrecept här på bloggen, och det här är ett av de bästa. Den blev så himla smakrik. Köttfärssåsen är spetsad med soltorkade tomater och soja. Pastaplattorna är utbytta mot squash, aubergine och sötpotatis vilket ger betydligt mer fibrer, mättnadskänsla, smaker, tuggmotstånd och näringsämnen. Ostsåsen är inte bachamelsås utan en proteinrikare fetaostsås. Yum!!


Underbar lasagne med aubergine/squash/sötpotatisplattor (ca 6 stora portioner)


Köttfärssåsen:

4 schalottenlökar (eller 1 gul lök)

4 vitlöksklyftor

600-700 g nötfärs

3 dl krossade tomater

1/2 dl tomatpure

3 msk soja

4 tsk torkad basilika

4 tsk torkad timjan

8 soltorkade tomater

ca 1 tsk salt


Plattorna:

1 squash

1 aubergine

1 stor sötpotatis

(har man inte hemma eller tycker man inte om något av det ovan, kan man byta ut det mot mer av något av det andra, t.ex 2 squash och 1 aubergine)


Såsen:

150 g fetaost

2-3 dl keso

1 dl creme fraiche (eller turkisk yoghurt eller kvarg kanske?)

svartpeppar


1. Skala och finhacka schalottenlök. Fräs i en stor stekpanna. Pressa vitlöken och fräs med.

2. Lägg i färsen i stekpannan och bryn den.

3. Häll i krossade tomater, tomatpure, soja, basilika och timjan. Lägg soltorkade tomater på hushållspapper så det suger upp all olja, hacka sedan i mindre bitar och rör i köttfärssåsen.

4. Låt allt puttra ihop och smaka av med salt.

5. Skala sötpotatisen. Hyvla sedan med en dålig osthyvel (dvs en osthyvel som skär för tjocka ostskivor men perfekt för detta ändamål) squash, aubergine och sötpotatis eller skär med en kniv i tunna skivor till plattor.

6. Smula fetaosten och blanda med keso och creme fraiche. Peppra såsen.

7. Ringa lite olivolja i botten på en stor ugnssäker form. Börja med ett lager grönsaksplattor, sedan köttfärssås och sist ostsås. Kör så lager på lager tills allt är slut (blev 3 lager av allt för min del).

8. In i ugnen på 200 grader i ca 20 min.

9. Servera med en sallad!!!


 


 


     


En sats blir ganska mycket, så det är perfekt som middagsrätt när man har bjudit många över eller laga en sats och få många matlådor!!

 
 
cicci

cicci

28 april 2013 19:04

Ser underbart ut! Har du något tips på hur man kan göra något liknande som vegetarian?:)

http://bingle.blogg.se

Sofie

29 april 2013 21:41

Kör på röda linser istället för nötfärs, eller kanske soja/quornfärs :)

 
Therese

Therese

29 april 2013 14:43

Det lät och såg otroligt gott ut så det måste jag testa någon gång =)

http://vagenarintealltidrak.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Sofia

6 maj 2013 18:53

Testade detta recept alldeles nyss - gud vad gott det blev! Helt klart en av de godaste lasagne jag ätit. Tusen tack för receptet och en jättebra blogg :)

Sofie

6 maj 2013 19:30

Tack :D Ja den där rätten är verkligen en av de bästa jag har gjort!!!

 
Ingen bild

Sofia

16 oktober 2013 23:10

Jätte gott gjorde detta recept idag!
Men skulle inte säga att det räcker till 6 stora portioner, jag,min pappa och mamma åt detta och formen tog slut så snarare 3 personer räcker den till :)
Tänkte bara om de är andra som gör detta ochv räknar med att den ska räcka till så många :)

 
Ingen bild

Helena

23 januari 2014 20:19

Gjorde denna lasagne ikväll och det blev suuuupergott! Tack för receptet :)

Sofie

23 januari 2014 20:31

Kul att du tyckte om det :) Ett av mina favoritrecept med!

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards