Jag kom förbi Pierias Livs i Hötorgshallen häromdagen, och fick bland annat med mig en burk nyponmjöl hem. Spännande då det är en produkt jag har hört mycket om.
Nyponmjöl är nypon som har torkats och malts ner till mjöl. Det nyponmjöl jag köpte kom från hela nyponet, dvs både skal och kärna (men jag har sett nyponskalsmjöl i andra butiker). Nypon är fulla av vitaminen C, faktiskt 60 gånger mer än citrusfrukter. Dessutom innehåller nypon ca 40 olika ämnen bl a bioflavonoider, antioxidanter, aminosyror, glukos, gopo, biopektin, omegasyror, betakaroten, koppar, kalcium, kalium, magnesium, sulfat, zink, järn, kisel, litium, bor, svavel, fluor, vit. K, E, B6 m.m (självklart många av ämnena i små mängder, men ändå). Nyponmjölet har en söt men samtidigt väldigt syrlig smak, som nyponsoppa för att förklara smaken. Nyponmjölet kan användas till att smaksätta yoghurt och gröt, göra nyponsoppa på och baka bröd med (tillsammans med annat mjöl).
Har ni testat nyponmjöl? Har ni något bra recept där man ska ha det i? :D
Jag har redan hunnit använda mitt nyponmjöl två gånger, till gårdagens frukost och dagens frukost:
Lyxig frukostbägare på naturell yogurt blandat med keso och 2 tsk nyponmjöl toppat med paulúns müsli, havreringar, kiwi, kakaonibs, gojibär och torkad ananas
Nypondavos på 1 dl havregryn, 2 dl naturell yoghurt/fil och 2 tsk nyponmjöl varvat med carobkvarg på 1 dl kvarg och 2 tsk carob toppat med mullbär, chokladjordnötssmör och torkad ananas
Undrar du vad kakaonibs, gojibär, carob och mullbär är? Kika in min Superfoodguide HÄR!!! Jag har även utökat den nu med nyponmjöl, tanken är att den fylls på under tiden med fakta om olika produkter så att jag alltid kan hänvisa dit när ni (och jag själv) undrar.