Sofies Wellness

Jordgubbar <3

Av Sofie - 2013-07-18 19:24


 


   På sommaren passar jag på att äta stora mängder färska svenska jordgubbar. Det är så himla gott, och det är jag nog inte ensam om att tycka. Jordgubbar är inte bara gott utan väldigt nyttigt också. Jag tänkte därför skriva fakta om jordgubbar och varför de är så nyttiga:


- Jordgubbar är fyllda med antioxidanter, ca 5-10 gånger mer än i äpplen. Desto rödare jordgubbar, desto mer antioxidanter i bäret.

- Jordgubbar innehåller även en stor mängd C-vitamin.

- I jordgubbar finns något som heter ellagsyra, detta ämne har visats motverka flera former av cancer samt motverkar hudskador av UV-ljus vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor.

- Jordgubbar innehåller även folat (en sorts B-vitamin) vilket är viktigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Om man inte får i sig tillräckligt med folat (eller fosfat som är samma sorts B-vitamin men i konstgjord form till skillnad från folat som finns naturligt i maten) ger det blodbrist. Det är extraviktigt att få i sig detta om man är gravid. 

- Jordgubbar sägs även ge vitare tänder.


Helt enkelt inga dåliga anledningar till att äta jordgubbar!


Nu undrar jag, bästa sättet att äta färska jordgubbar? Bomba mig med kommentarer! Om jag får många tips gör jag ett inlägg med alla tipsen ihop.


Mina 5 bästa jordgubbstips:

- Äta dem precis som de är utan något till.

- Doppa de i smält choklad och rulla i kokosflingor.

- Jordgubbar tillsammans med vaniljkesella (antingen färdigköpt variant, eller blanda kvarg+vaniljpulver+agave/honung)

- Som topping på gröt tillsammans med kanel, valnötter och mjölk

- Mixa jordgubbarna med kvarg och limesaft, låt stå i frysen några timmar och det blir jättegod glass. Alternativt bara jordgubbar och limesaft och det blir sorbet istället.


 
 
Hanna

Hanna

18 juli 2013 20:40

Det är SUPERgott att doppa jordgubbarna i både choklad (eller nutella ev hemgjord) och jordnötssmör!! Eller att äta dom med vanlig mjölk eller turkisk yoghurt :)

http://nattstad.se/hannahipp

 
Ingen bild

Elin

18 juli 2013 20:57

Jordgubbar tillsammans med keso, nektarin och jordnötsmör är galet gott! Marinera jordgubbar i lime eller apelsinsaft är också grymt! :)

 
Hanna

Hanna

18 juli 2013 22:31

Jag älskar att blanda skivade jordgubbar med hackad mynta. Det passar till allt. Till gröten, filmjölk, keso eller kvarg. Funderar på att göra en smothie med jordgubbar och mynta. Har hackat upp mig på denna smarriga kombo för tillfället.
Jag brukar även ha skivade jordgubbar på knäckemackor. Använd färska jordgubbar som du skivar istället för sylt på ost, keso, kvarg, creem cheese eller något annat pålägg. Mums!

http://halsopalatset.blogg.se

 
m

m

18 juli 2013 22:49

jordgubbar & basilika är löjligt gott ihop!

http://cherrypieanddamngoodcoffee.blogspot.com

 
Ingen bild

Lisa L

19 juli 2013 08:08

Jordgubbar med en klick turkisk yoghurt är underbart! Smakar lite som att äta med grädde men är nyttigare.

Annars kan man frysa jordgubbarna och mixa ihop med andra frysta bär som hallon, björnbär, blåbär t.ex Och några dadlar, lite avokado (avskräcks inte), och kvarg (jag brukar ha lättkvarg). Man kan smaksätta med kakao, vaniljpulver, nötter eller vad man vill. Mängden på alla ingredienser får man smaka sig fram till ;) det blir som en sorts nyttig glass! Underbart <3

 
malin

malin

21 juli 2013 01:52

Läser i kommentarerna och ser att ni har missat klassikern nr1!! Jordgubbar med mjölk :D

http://www.enlitensmakbit.blogg.se

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards