På sommaren passar jag på att äta stora mängder färska svenska jordgubbar. Det är så himla gott, och det är jag nog inte ensam om att tycka. Jordgubbar är inte bara gott utan väldigt nyttigt också. Jag tänkte därför skriva fakta om jordgubbar och varför de är så nyttiga:
- Jordgubbar är fyllda med antioxidanter, ca 5-10 gånger mer än i äpplen. Desto rödare jordgubbar, desto mer antioxidanter i bäret.
- Jordgubbar innehåller även en stor mängd C-vitamin.
- I jordgubbar finns något som heter ellagsyra, detta ämne har visats motverka flera former av cancer samt motverkar hudskador av UV-ljus vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor.
- Jordgubbar innehåller även folat (en sorts B-vitamin) vilket är viktigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Om man inte får i sig tillräckligt med folat (eller fosfat som är samma sorts B-vitamin men i konstgjord form till skillnad från folat som finns naturligt i maten) ger det blodbrist. Det är extraviktigt att få i sig detta om man är gravid.
- Jordgubbar sägs även ge vitare tänder.
Helt enkelt inga dåliga anledningar till att äta jordgubbar!
Nu undrar jag, bästa sättet att äta färska jordgubbar? Bomba mig med kommentarer! Om jag får många tips gör jag ett inlägg med alla tipsen ihop.
Mina 5 bästa jordgubbstips:
- Äta dem precis som de är utan något till.
- Doppa de i smält choklad och rulla i kokosflingor.
- Jordgubbar tillsammans med vaniljkesella (antingen färdigköpt variant, eller blanda kvarg+vaniljpulver+agave/honung)
- Som topping på gröt tillsammans med kanel, valnötter och mjölk
- Mixa jordgubbarna med kvarg och limesaft, låt stå i frysen några timmar och det blir jättegod glass. Alternativt bara jordgubbar och limesaft och det blir sorbet istället.