Sötpotatis är något av det bästa jag vet. Här har jag nu samlat en massa sätt som man kan tillaga sötpotatis på. I recepten har jag inte skrivit antal sötpotatisar, generellt kan man beräkna 1/2-1 sötpotatis per person men det beror på sötpotatisens storlek och hur hungrig du är/hur mycket mat du behöver:
Ugnsrostad sötpotatis: Skölj/skrubba sötpotatis och skär i klyftor, lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över/massera in olivolja och salt (och ev. andra goda kryddor som timjan eller rosmarin), sätt in i ugnen i ca 20-30 min på 250 grader.
Sötpotatismos: Skala sötpotatis och skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk, ca 15 min (men det beror självklart på hur stora bitar du skurit). Häll av vattnet. Mixa med stavmixer till ett mos. Krydda med salt. Moset kan även smaksättas med kokosmjölk, hackade soltorkade tomater och/eller olika kryddor. Testa även att mixa med kokta gröna ärtor eller kokt rödbeta.
Sötpotatispytt med lax och annat gott
Kokt sötpotatis: Skala sötpotatis och skär sedan i mindre bitar. Koka sedan i lättsaltat vatten tills sötpotatisen är mjuk (tar olika lång tid beroende på hur stora bitar du har skurit, men ca 10-20 min).
Linssoppa med sötpotatis och spiskummin
Microbakad sötpotatis: Skrubba en sötpotatis. Lägg i en microsäker form. Stick en massa hål i den runt hela med en gaffel. Sätt in i micron på högsta effekt i ca 6-10 min (beror på sötpotatisens storlek). Ät som den är med lite salt eller valfri fyllning. Testa tomatpure/basilika/vitlök t.ex. Jag äter alltid hela sötpotatisen med skal och allt, skalet är faktiskt godare än fyllningen och dessutom fiberrikt. Kom bara ihåg att skrubba sötpotatisen noga innan. Har man inte micro kan man självklart baka sötpotatis i ugn precis som vanlig potatis men det tar såklart mycket längre tid.
Underbar lasagne med sötpotatis/squash/aubergineplattor (ett av mina absoluta favoritrecept)
Vegetariska biffar på sötpotatis/rödbeta/kikärtor
Era bästa tips/recept med sötpotatis?