Igår kväll gjorde jag en grymt god paj som var en av de godaste jag någonsin lagat/ätit. Som botten använde jag mig av kikärtor vilket jag länge velat testa efter att ha läst om det på denna blogg. Från och med nu kommer jag göra pajbotten på kikärtor, så mycket godare smak än en pajbotten på en massa smör och vetemjöl. Fyllningen blev lax, dill, bladspenat, morötter och keso/äggstanning med fetaost. Pajen är verkligen supergod och fylld med en massa nyttigheter!
Lax- och dillpaj med kikärtsbotten (4-6 personer)
3 dl kokta kikärtor
2 msk olivolja/kokosolja/smör
3 msk mandelmjöl (eller annat mjöl)
några nypor salt
2 laxfiléer (ca 280 g)
5 dl fryst bladspenat
1 grovriven morot (ca 2 dl)
3 ägg
2 dl keso
1 dl mjölk
2-3 msk fryst dill
100 g smulad fetaost
salt o peppar
2 skivade tomater
1. Mixa ihop kikärtor, olja, mjöl och några nypor salt med en stavmixer. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Om tid finns ställ in pajformen i kylskåpet i ca 10-30 min.
2. Förgrädda pajskalet i ca 20 min på 200 grader.
3. Skär lax i mindre bitar. Stek laxen i en stekpanna. Fräs sedan med bladspenat och morot med laxen.
4. Vispa ihop ägg, keso, mjölk, dill och smulad fetaost med en gaffel. Krydda med salt och peppar.
5. Lägg först laxfräset i det förgräddade pajskalet. Häll sedan på ägg/kesostanningen. Toppa med skivade tomater.
6. Sätt in i ugnen i ca 30-40 min (tills stanningen stelnat och fått lite färg) på 200 grader.
7. Ät och njut!!