Sushi är min klara favorit när det kommer till snabb/hämtmat. Jag har länge tänkt att jag borde testa på att göra egen sushi hemma, men det verkar vara komplicerat och ta lång tid så det blir aldrig av. Men Fanny la ganska nyligen upp ett recept på sushibollar med en lime/ingefära/wasabisås på sin blogg som lät väldigt spännande och som jag idag prövade till lunch. Om de var goda? Det var underbart goda och smakade precis som sushi smakar men i bollform. Jag gör sällan samma sak flera gånger men detta recept kommer jag definitivt använda mig av igen. Jag ändrade en del i måtten så att det passade mig, men all credit till Fanny för receptet. Gillar ni sushi måste ni testa detta!
Underbara sushibollar med sås (ca 3 personer)
Sushibollarna:
1/2 msk wasabi på tub
1 1/2 msk soja
3 äggvitor (1 dl på dunk, kan säkert bytas ut mot 1-2 ägg)
2 burkar tonfisk i vatten (2 x 200 g oavrunnen vikt, ca 290 g avrunnen vikt)
2 pressade vitlökslyftor
2 tsk färskriven ingefära
1 msk fiberhusk
Såsen:
1 dl turkisk yoghurt (eller kvarg eller annan krämig yoghurt)
1/2-1 msk färskriven ingefära
1/2-1 tsk wasabi på tub
saften från 1/2 lime
1. Börja med bollarna. Rör först ihop wasabi, soja och äggvita. Rör sedan i tonfisk, vitlök och ingefära. Rör noga och smaka av smeten. Rör slutligen i fiberhusket. Låt smeten stå och dra ihop sig i kylskåpet medan du gör såsen.
2. Blanda ihop yoghurt, ingefära, wasabi och lime. Smaka av. Låt stå i kylskåpet till servering.
3. Forma bollar av sushibollssmeten. Stek så att de får fin yta i en stekpanna, men ändå så att de är saftiga inuti.
4. Servera sushibollarna med såsen, grönsaker och t.ex bulgur!