Brownie med svarta bönor har jag läst om på ett dussin bloggar och länge tänkt att jag ska testa på. I helgen blev det äntligen av och det blev sååå lyckat. Den fick perfekt krämig konsistens och jag tror inte det var någon i min familj som misstänkte att det var bönor i eftersom den smakade precis som vanlig brownie. Jag använde mig som grund ett recept från PT-Fia men la till valnötter och kaffe, och sen serverade jag min brownie med hemmagjord banan/jordnötglass. Brownien smakade ungefär som kärleksmumskaka (men utan frosting) så nästan gång jag lagar detta recept ska jag göra det med en frosting så att det blir som riktig kärleksmums. Kakan är god direkt som den är, men ännu godare när den har "gottat ihop sig" en natt eller dag i kylskåpet!
Underbar bönbrownie med valnötter/kaffe (10 bitar)
230 g kokta o sköljda svarta bönor (1 förpackning)
12 st färska urkärnade dadlar
150 g mörk choklad, ca 70 %
1 dl kokosolja
2 ägg
4-5 msk kakao
4 msk agave (eller honung)
2 tsk vaniljpulver
2 tsk bikarbonat
2-3 msk starkt kaffe
3/4-1 dl grovhackade valnötter
kokosolja+kokosflingor till formen
1. Mixa bönor och dadlar till en jämn smet.
2. Smält choklad och kokosolja i ett vattenbad. Vispa äggen med en vanlig visp i en bunke, rör sedan i chokladen och kokosoljan.
3. Blanda ihop kakao, agave, vaniljpulver, bikarbonat och kaffe i yttligare en bunke. Rör sedan i bön/dadelsmeten. Häll sedan slutligen i chokladsmeten och valnötterna. Smaka av.
4. "Smöra/fetta" en bakform med kokosolja. Häll i kokosflingor i formen så att de fastnar i botten och på kanterna. Rör i smeten. (Glöm inte att slicka bunken noga för smeten är grymt god)
5. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 22-25 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig när du tar ut den. Skär i ca 10 bitar.
6. Låt svalna. God som den är, men ännu godare efter en natt i kylskåpet!
Banan/jordnötsglass (4 personer): Mixa 2 stora frysta bananer (eller 3 mindre) med 2-3 msk jordnötssmör. Servera direkt med brownien!
Detta är verkligen ett recept för chokladälskaren. Passar perfekt till eftermiddagsfikat, som efterrätt till tjejmiddagen och till fredagsmyset. Och säg först att det är bönor i efter att alla har smakat och tyckt om kakan, de flesta blir nog avskräckta och vågar inte smakar om de hör att det är bönor i innan ;)
Eller varför inte som ett extra lyxigt mellanmål?
Som på detta vis med kvarg, skivad banan, frysta hallon, jordnötssmör och hasselnötssmör...