Sofies Wellness

Recept: Mandelsmör

Av Sofie - 2014-04-09 15:11


 

Som ni kanske vet älskar jag nötsmör av alla dess slag. Det är supergott, fyllt av fina fetter och mättar bra. Alla nötsmör (utan jordnötssmör) är mycket billigare att göra själv än att köpa färdiga från mataffären/hälsokosten. Det är bara att snabbt rosta nötterna i ugnen, mixa och tillsätta en skvätt olja och en nypa salt. Jag har skrivit hur man gör tidigare men här kommer ett recept på exakt hur man gör och exakt hur mycket man ska ha av allt för att få ett underbart gott och krämigt mandelsmör. Enjoy!


Mandelsmör (1 burk)


4 dl mandlar

3 msk kokosolja (eller annan olja med neutral smak som rapsolja)

1 krm salt


1. Lägg mandlarna på en plåt. Rosta dem i ugnen på 225 grader i 5-7 min. Håll noga koll så att de inte bränns.

2. Låt dem svalna i ca 10-15 min.

3. Mixa mandlarna till ett mjöl i en matberedare eller en väldigt stark blender. Tillsätt olja och salt.

4. Mixa till ett krämigt smör. Smaka av!

5. Förvara i en burk. Det kan förvaras i rumstemperatur, eller i kylskåp men då blir smöret fastare. I rumstemperatur håller det inte riktigt lika länge men tillräckligt länge för att du ska hinna äta upp det inom de närmsta månaderna!


 

Mandelsmör är underbart som snack tillsammans med äppleskivor, som topping på gröt, som pålägg på riskakor och i såser. Ett smaskigt recept som har mandelsmör i sig är dessa choklad/mandel/hallonbollar, de smälter i munnen! Har ni några bra recept med mandelsmör får ni gärna tipsa mig :)


 
 
Ingen bild

R

9 april 2014 20:19

Det funkar att värma upp mandelsmöret i micron en kort stund så rinner det igen och inte lika trögt. :) Godare lite varmt också.

Sofie

9 april 2014 21:43

Åh tack det ska jag testa :)

 
Ingen bild

Maja

9 april 2014 20:43

Åh så gott, och ekonomiskt jämfört med att köpa de där små dyra burkarna de har i affären! Ska testa att göra eget mandelsmör när jag skaffat en bättre mixer. Jag brukar använda det på samma sätt som du, på riskakor och gröt eller till frukt :) säkert gott i bakverk och smoothies med!

 
Sally

Sally

9 april 2014 21:55

Mums! Bästa sättet att äta på? Med sked direkt ur burken haha, gärna många ;) kram på dig!

http://www.skippanudlarna.com

Sofie

10 april 2014 17:35

Haha det glömde jag skriva :) kram på dig tillbaka

 
Mio

Mio

10 april 2014 18:35

Jag brukar nästan alltid göra mitt eget nötsmör, det blir ju mycket billigare och är dessutom så kul att testa nya smaksättningar :) Ibland är jag dock lat och då kör jag på Green Chioce..

http://miosagoland.blogg.se

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards