Jag är som ni vet ett stort fan av nötsmör. Oftast gör jag det själv i mixern till ett krämigt och underbart nötsmör av några nävar nötter (ibland rostar jag dem, ibland inte), någon msk olja och någon nypa salt. Nötsmöret blir då alldeles lent vilket jag tycker är gott, men jag gillar också variation. Häromdagen gjorde jag ett mandelsmör men i crunchigare variant.
Crunchigt mandelsmör
300 g mandlar
4 msk kokosolja
2 krm salt
1. Lägg undan en näve mandlar till senare.
2. Mixa resten av mandlarna till ett grovkornigt mjöl i en matberedare. Mixa sedan med kokosolja och salt tills det blir ett krämigt nötsmör.
3. Mixa med resten av mandlarna. Men mixa bara i sådär 20-30 sek så att mandlarna inte hinner mixas helt sönder. Tar lite olika lång tid beroende på hur stark mixer man har.
4. Häll upp i burk. Kan förvaras i både kylskåp och rumstemperatur men personligen tycker jag det sistnämnda är bäst för att det är som mest krämigt då.
Självklart kan man göra på liknande sätt med vilka nötter och frön som helst!
Passar underbart som t.ex topping på gröt:
Havregrynsgröt med kanel toppat med kesokvarg, äpple och mandelsmör
Havregrynsgröt med hallon, jordgubbar, kokosflingor och kardemumma toppat med kesokvarg och mandelsmör
Gröterna ovan är vad jag ätit till frukost de två senaste dagarna, annars har det nästan varje dag blivit denna underbara frukost de senaste veckorna. Anledningen till att jag så sällan frukostbloggar nuförtiden är att jag gör och äter samma sak i stort sett varje dag och jag tycker det är lite tråkigt att blogga om.