Som jag visade förut så bjöd jag bland annat på en matpaj på min födelsedagsmiddag som blev mycket uppskattad av mina kompisar. Det var en vegetarisk variant fylld med grönsaker, svamp, pesto, fetaost och soltorkade tomater vilket är en underbar kombination! Botten var främst gjord på kikärtor vilket gav en god smak till pajen. Enjoy!
Glutenfri vegetarisk paj med svamp och pesto
(ca 4-6 personer)
3 dl kokta kikärtor
2 msk olivolja/kokosolja/smör
3 msk mandelmjöl (eller annat mjöl)
några nypor salt
1 gul lök
3-4 pressade vitlöksklyftor
7 stora champinjoner (eller fler mindre)
300 g fryst spenat
2 grovrivna morötter
salt o peppar
1 1/2 dl soltorkade tomater
100 g fetaost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grön pesto
1. Mixa ihop kikärtor, olja, mjöl och några nypor salt med en stavmixer. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Om tid finns ställ in pajformen i kylskåpet i ca 10-30 min.
2. Förgrädda pajskalet i ca 20 min på 200 grader.
3. Hacka löken och skiva champinjonerna. Fräs lök, vitlök, champinjoner och spenat i en stekpanna. Blanda i morötterna. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär soltorkade tomater i mindre bitar. Skär fetaost i kuber.
6. Blanda ägg, mjölk och pesto i en bunke.
7. Lägg grönsaks/svampfräset i det förgräddade skalet. Lägg på soltorkade tomater och fetaost. Häll över äggstanningen.
8. Sätt in pajen i ugnen (fortfarande 200 grader) och grädda i ca 30-40 min. Efter ett tag kan man behöva lägg en bit aluminiumfolie över hela pajen så att inte ytan bränns. Håll utkik efter det!
9. Servera gärna med en sallad. (Jag bjöd även på varmrökt lax till, är det födelsedag så är det!)
Jag har tidigare gjort en glutenfri paj på samma pajbotten men med en lax- och dillfyllning. Det receptet finner ni HÄÄÄR!