Med inspiration av Under vårt tak lagade jag i veckan en god, lättlagad och väldigt smakrik gratäng. Här kommer receptet i min version:
Sötpotatis- och köttfärsgratäng (4-5 personer)
700 g sötpotatis (ca 3-5 st)
500 g nötfärs (gärna svenskt och eko)
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl fryst spenat
1/2-3/4 röd chili
2 dl kokosmjölk
2 1/2 dl krossade tomater
1/2 msk torkad ingefära
1 tsk fryst persilja
salt och peppar
1. Skala och skär sötpotatisen i tunna skivor.
2. Bryn nötfärsen i en stor stekpanna. Fräs sedan färsen med vitlök och spenat.
3. Hacka chilin i små bitar. Rör i chili, kokosmjölk, krossade tomater, ingefära och persilja i färsen.
4. Låt allt puttra ihop sig ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
5. Lägg sötpotatisbitarna i färsröran. Lägga sedan i allt i en ugnssäker form.
6. Ställ in formen i ugnen på 200 grader i ca 30-40 min. När sötpotatisen är mjuk är gratängen klar.
7. Servera med en fräsch sallad!
Laga gärna dubbelt eftersom gratängen är perfekt som uppvärmd lunchlådemat!