Sofies Wellness


 

Idag startar jag dagen med en smaskig gröt toppad med kesokvarg, skivad banan och hampafrön. Mums!


Hallongröt med carob och kokos (1 person)


1 dl havregryn

2 1/2 dl vatten

1 1/2 dl frysta hallon

1 msk carobpulver

1 msk kokosflingor


1. Låt havregryn och vatten koka upp i en kastrull.

2. När det börjar koka; dra ner värmen och rör i hallon, carob och kokos. Låt allt puttra ihop på svag värme till en krämig gröt.

3. Servera med vad du vill!


  Sedan en favorit till; riskaka, keso, kokt ägg och örtsalt!


Nu startar sista veckan av sommarlovet och jag ska fortsätta mina dagar med att fixa och rensa hemma, träffa kompisar, läsa, träna enligt min träningsutmaning och läsa på lite politik inför valet. De absolut sista dagarna av lovet ska jag hälsa på kompisar i både Uppsala och i Stockholms skärgård, skönt att komma bort lite igen innan allt drar igång på riktigt. Hur är det med er? Jobbar ni eller har ni som jag fortfarande möjligheten att njuta av sommarlovet?


Recept: Raw kolabollar

Av Sofie - 2014-08-10 22:06


 

Något jag bjöd på på min födelsedag var kolabollarna ovan som jag gjort ett antal gånger innan och älskar. Receptet kommer ursprungligen från Fanny (så tack så mycket Fanny) men jag har ändrat måtten ganska mycket efter mina smaklökar. Dessa bollar är perfekta till fikat eller som en liten dessert efter maten! De är söta men eftersom det är flingsalt i så blir det sött möter salt i en väldigt god kombination. Enjoy!


Raw kolabollar (ca 12-14 st)


1 1/4 dl cashewnötter

12 st färska urkärnade dadlar

3/4 - 1 dl mullbär

1 msk mesquitepulver

1 msk nyponmjöl

1 tsk lacumapulver

2-3 tsk vatten

några rejäla nypor flingsalt


1. Mixa nötterna snabbt så det blir till ett grovt nötmjöl.

2. Tillsätt allt utom saltet och mixa tills det är en jämn smet.

3. Tillsätt flingsaltet och mixa snabbt igen (man vill inte mixa för mycket för det goda är att flingsaltet fortfarande är i ganska stora bitar i bollarna). Smaka av med alla ingredienser (ni vet smaken är som baken, ni kanske gillar mer eller mindre av något).

4. Rulla till små bollar.

5. Ät och njut på direkten. Förvara resten i kylskåpet (om det blir några kvar)!


 



 

Har nu kommit på en ny smaskig frukostfavorit som jag nu har ätit två dagar i rad. Så himla god! Jag har en känsla av att detta kommer blir standardfrukosten i höst när jag inte vet vad jag ska göra.


Chaigröt med morot, lime och kokos (1 person)


1 dl havregryn

2 1/2 - 3 dl vatten

3/4 dl rårivna morötter

1/2 msk kanel

1/2 tsk kardemumma

1-2 krm torkad ingefära

1 krm vaniljpulver

saften ur ca 1/2 lime

en skvätt kokosmjölk (ca 2 msk)

en näve frysta hallon (eller andra bär/frukt)

ev. annan topping (jag hade mandelsmör och hampahjärtan)


1. Koka upp havregryn och vatten i en kastrull.

2. Dra ner värmen och rör sedan i morötter, kanel, kardemumma, ingefära och vaniljpulver. Låt puttra ihop sig till en krämig gröt. 

3. Häll över gröten i en skål. Pressa över en massa limesaft och en skvätt kokosmjölk. Toppa med hallonen.

4. Ev. om du vill kan du toppa med något mer men den är grymt god som den är.

5. Ät och verkligen njut av varenda tugga!


  Idag var jag vrålhungrig så förutom denna tallrik blev det en riskaka med lite keso+kokt ägg+örtsalt, en sked nötsmör, en liten näve mullbär, några cashewnötter och ytterligare ett kokt ägg med bara örtsalt. Mätt och glad för en ny dag ;)


Resan till USA del 3

Av Sofie - 2014-08-06 18:13


Då var det dags för mig att berätta om den sista dryga veckan i USA. Ni finner del 1 och del 2 av min berättelse här


Efter att ha varit i en knapp vecka i Arizona och Utah körde vi in i delstaten Nevada. Efter att ha kört i flera timmar i öken/stäpp så kom vi plötsligt fram till storstaden Las Vegas...

        Det var coolt att besöka Las Vegas med alla dess lampor, bling bling, casion i varje hotell osv men det räcker att besöka staden en gång. Vi sov där två nätter och på kvällarna gick vi ut och åt och kikade på The Strip som är den stora huvudgatan i Las Vegas. Dock är de extremt noga med 21-års gränsen i USA och bara jag och min lillebror närmade oss spelmaskinerna så kom en arg vakt. Den hela dag vi var där så tog vi bara en dag till att slappa och ligga vid poolen vilket var väldigt välbehövligt efter flera intensiva veckor.


    Efter Las Vegas körde vi vidare till Los Angeles igen och bodde först två nätter i Hollywood. Vi gick längs Walk of Fame, besökte Universal Studios och såg Hollywoodskylten på långt avstånd. Coolt!


Sen var det bara fyra nätter kvar på vår resa och då bodde vi i Marina del Ray på gränsen till Venice. Vi besökte en massa spännande och fina ställen under hela USA-vistelsen men där vi var de sista dygnen var något speciellt, som jag längtar tillbaka...

          Stranden som var himla bred och så fin!


Vi besökte även bara över dagen några kompisar till mamma som bodde en bit norrut i Malibu. Så himla vackert...

       


En sak som jag älskar att de har i USA är...

   ... Whole Foods Market, jag skulle kunna skriva ett helt inlägg om den hälso/(ekologiska)affären! Jag tvingade in familjen i x antal Whole foods under hela resan och jag hade kunnat gå där i flera timmar och kikat på allt spännande om det inte vore för familjen. Men de var iallafall glada för att vi vid varje tillfälle köpte med oss en massa mellanmålsbars som vi tryckte i oss hungriga i bilen mitt ute i ingenstans. På bilden ovan hade jag funnit drömapparaten; en behållare med olika sorters nötter och när man tryckte på en knapp så maldes nötterna direkt ner och blev till underbart krämigt nötsmör. Jag kom till nötsmörshimlen en stund hihi.


     Sista dagen fick jag och min bror prova på att surfa. Jag kom aldrig upp stående men det var ändå kul att pröva och att guppa runt liggandes på brädan (läs även att bli översköljd av x st stora vågor, åka in sisådär 10 m i hög hastighet under vattnet och få ett tjugotal nässköljningar av allt saltvatten).


  Min sista bild från resan samma morgon som vi skulle flyga hem. Det var svårt att lämna men jag kommer minsann tillbaka!


Jag älskar verkligen att resa. Det är kul att besöka nya platser, ny mat och andra saker att göra men framförallt gillar jag att se hur människor lever runt om i världen. Under den här resan har jag sett allt från människor som lever i ett "beach house" på stranden i Venice till människor som lever i en trailer ute i Washingtons skogar, i lyxhus i Malibu, i hyddor på Arizonas stäpp och i klassiska amerikanska hus i olika förorter och städer... Sådana kontraster. 


Har ni några frågor om resan kan ni ställa dem i en kommentar!


 

Jag fortsätter mixa ihop olika smoothies till frukost. Dagens blåbär, vanilj och acaismoothie blev helt fenomenalt god. Tyvärr kan jag inte ta åt mig äran då receptet kommer från Hanna och jag gjorde bara minimalt med ändringar.

  

Blåbär, vanilj och acaismoothie (1 person)


2 dl frysta blåbär

2 tsk limesaft

1 tsk acaipulver

1/2 färsk banan

1/2 dl kokosmjölk

1 dl kallt vatten

1 1/2 krm vaniljpulver


1. Mixa ihop alla ingredienser och häll upp i ett glas/en burk.

2. Drick och njut!


Fler smoothierecept finner ni HÄR!

Ovido - Quiz & Flashcards