Här hemma har vi bestämt att alla får varsin vardagskväll i veckan att laga middag åt resten av familjen för att dela upp matlagningen. Jag var först ut igår och då lagade jag en vegetarisk gryta som blev himla god och mättande. Perfekt att värma sig med i höstkylan. Jag kan inte skriva ett exakt recept hur jag gjorde då jag inte måttade men här kommer ett ungefärligt recept:
Vegetarisk gryta med linser, wokgrönsaker, tomat och fetaost
Koka upp en stor kastrull med krossade tomater, kokosmjölk och vatten. Låt valfria sorters linser/ärtor få puttra i "tomatvätskan". Bryn wokgrönsaker och fryst spenat i en stekpanna. Smaksätt linsgrytan med basilika, timjan, grönsaksbuljong, en skvätt citronsaft och salt. Låt även wokgrönsakerna och spenaten få puttra med. Låt alltihop puttra tills linserna är mjuka men ändå har kvar lite tuggmotstånd (tiden beror på vilka linser du använder, kolla förpackningen). Smaka av! Precis innan servering avsluta hela rätten med att smula ner några rejäla bitar fetaost. Ät och njut!
Idag kickstartade jag dagen med denna härliga frukostskål som är fylld med en smoothie och chiafrön, hampafrön, chiafrön och cashewnötter på toppen.
Grön hallon/mangosmoothie med vanilj och jordnötssmör
(1 person)
1 1/2 dl frysta hallon
1 1/2 dl fryst mango
drygt 1 dl fryst spenat
3 dl valfri sorts mjölk och/eller vatten
1 skopa vaniljprotein
1-2 msk jordnötssmör
1. Mixa ihop allt till en smoothie.
2. Toppa med vad du vill. Ät/drick och njut!
Min träning har gått galant under hela sommaren enligt min träningsutmaning. Det är en vecka kvar men jag genomförde mitt 39e (och sista) pass redan i lördags. En mer detaljerad utvärdering av min utmaning kommer!
Idag var planen att köra ett helkroppspass på gymmet. Väl där kände jag bara att energin inte fanns. Jag var trött i huvudet och när jag började köra kändes allt bara fel i kroppen. Ibland kan detta bero på brist på motivation och latmasken i mig själv tar sig till uttryck och då gäller det bara att överlista mig själv med att tänka att jag kör 1-2 övningar till och jag behöver inte ta så tunga vikter och sen räcker det för idag, och sen håller jag på så några gånger och vips har det gått 45 min och jag har kört flera övningar. Men ibland är det inte alls det bästa att bara kör på, utan det bästa är att lyssna på vad kroppen signalerar. Det är en svår balansgång det där att veta om man ska peppa sig själv eller om det är bättre att skippa träningen. Men genom de erfarenheter av både "latmask Sofie" och "kroppen signalerar att det är bäst att vila" jag haft genom åren så kan jag oftast känna vad jag borde göra.
Idag var det definitivt kroppen som signalerade att jag istället skulle gå hem och ta det lugnt. Så jag avbröt mina latsdrag och gick hem, la mig på min matta och lyssnade på avslappningsmusik innan jag gjorde mig ett smaskigt mellanmål. Wellness precis som träning fast på ett annat sätt.
Tidigare har jag tyckt att det känns onödigt med min tid att ställa in träning när jag väl är där och har börjat. Men med tiden har jag fått visheten att det är mycket bättre i längden att jag håller mig frisk, pigg och glad än att jag får till det där träningspasset jag hade planerat. Det jag vill säga är att det är helt okej att ställa in träning. Det känns som så många människor får ångest och dåliga tankar om sig själva om de inte gör precis enligt vad de planerat. Och jag tycker heller att man inte ens behöver känna att kroppen signalerar att du inte ska träna, det är mer än okej att ställa in ändå då och då. Med en hälsosam grund och relativt regelbunden träning så gör det absolut ingenting om träningen blir inställd då och då! Det är snarare hälsosamt att kunna ställa in sin träning.
En vacker strand jag sprang längs i Seattle i somras. Längtar tillbaka!
Med inspiration av Under vårt tak lagade jag i veckan en god, lättlagad och väldigt smakrik gratäng. Här kommer receptet i min version:
Sötpotatis- och köttfärsgratäng (4-5 personer)
700 g sötpotatis (ca 3-5 st)
500 g nötfärs (gärna svenskt och eko)
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl fryst spenat
1/2-3/4 röd chili
2 dl kokosmjölk
2 1/2 dl krossade tomater
1/2 msk torkad ingefära
1 tsk fryst persilja
salt och peppar
1. Skala och skär sötpotatisen i tunna skivor.
2. Bryn nötfärsen i en stor stekpanna. Fräs sedan färsen med vitlök och spenat.
3. Hacka chilin i små bitar. Rör i chili, kokosmjölk, krossade tomater, ingefära och persilja i färsen.
4. Låt allt puttra ihop sig ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
5. Lägg sötpotatisbitarna i färsröran. Lägga sedan i allt i en ugnssäker form.
6. Ställ in formen i ugnen på 200 grader i ca 30-40 min. När sötpotatisen är mjuk är gratängen klar.
7. Servera med en fräsch sallad!
Laga gärna dubbelt eftersom gratängen är perfekt som uppvärmd lunchlådemat!
Gillar ni kaffe? Jag tycker om doften och en mild smak av kaffe men dricker det inte (än). Häromdagen gjorde jag en god smoothie med bland annat kaffe i. Jag hade 1/2 dl men är man kaffedrickare kan man nog ta 1 dl kaffe och istället ha mindre mjölk. I smoothien fanns även en gnutta kardemumma. Kardemumma tillsammans med kaffe, kakao och blåbär kan låta som en knasig kombo men med bara en gnutta i ger det en god smak.
Kaffesmoothie med blåbär och kakao (1 person)
2 1/2 dl frysta blåbär
3/4 dl fryst grönkål eller spenat (eller en näve färsk)
1/2-1 dl kokat kaffe
1-1 1/2 dl valfri mjölk
1/2 färsk banan
1 1/2 msk kakao
1 krm kardemumma
1. Bara att mixa ihop allt till en smoothie.
2. Drick och njut!